Facebook noscript imagePolisens nya insats mot prostitution – köpare erbjuds vård: ”Chans till hjälp”
Nyheter
Polisens nya insats mot prostitution – köpare erbjuds vård: ”Chans till hjälp”
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT
Arkivbild Foto: Fredrik Sandberg/TT

Under den senaste veckan har polisen i Stockholm city genomfört en insats mot prostitution. Denna gång med inslag av nya metoder. Vid sidan av tillslagen mot adresser i området har man kontaktat potentiella sexköpare och erbjudit dem vård, detta skriver polisen i ett pressmeddelande.

Södermalmspolisen ägnade en stor del av förra veckan åt en ny insats mot prostitution. Det är årets andra insats som riktas mot den här typen av brottslighet i city.

Bland annat har man slagit till mot adresser i området och kunnat gripa 26 misstänkta sexköpare.

Linnea Horgby, en av insatsledarna, säger i ett pressmeddelande att polisen upptäckt att antalet annonser för sexköp i Stockholms cityområde minskar. Från ett hundratal till runt 30 stycken.

– Vi tror att de riktade insatserna i år och förra året har påverkat verksamheten till att flytta från citykärnan, säger hon.

I den senaste insatsen har polisen använt sig av en ny metod som går ut på att man kontaktar misstänkta potentiella sexköpare och erbjuder dem vård. På detta sätt hoppas polisen att antalet genomförda sexköp kommer att minska.

– Arbetet syftar till att ge hopp till både köpare och till dem som befinner sig i prostitution. De män som ännu inte köpt sex ska få en chans till hjälp innan något brott begås, vilket på sikt förhoppningsvis minskar antalet sexköpare. En minskad efterfrågan påverkar i längden kvinnornas situation då de inte kommer behöva sälja sig till de män som istället valt att arbeta med sina problem, säger Elin Sjögren, insatsledare på polisen, i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter på polisens hemsida, kontaktades 184 personer som identifierats som potentiella sexköpare. En femtedel av dessa tackade ja till hjälpen som erbjöds.

Läs även: FBI lurade gängkriminella med krypterad app – 155 gripna i Sverige

Simon Nilsson

Stöd oberoende journalistik och prenumerera på Bulletin.

Sverige förtjänar det bästa!