Kry kan stängas ute från 1177 efter bolagets köp av tjänsten i Stockholm. Den blågröna majoriteten i regionen vill se ett nytt avtal som betonar ”oberoende vård”.
Samtidigt öppnar politikerna för att driva telefonrådgivning i egen, offentlig regi.
I januari stod det klart att vårdbolaget Kry köper Medhelps dotterbolag Vårdtjänster. Affären som rör 1177 Vårdguiden för Stockholmsområdet mötte genast skarp kritik. Bland annat varnade Svensk förening för allmänmedicin för snedvriden konkurrens.
– Det är lätt att vara efterklok. Medhelp har drivit den här tjänsten i 20 år. När det här upphandlades från början fanns inte det här stora utbudet av vårdgivare som vi ser i dag. Men vi ser ju nu eftersom frågan dykt upp att vi måste markera tydligt att det här ska vara en tjänst som står neutral mellan vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, till TT.
”Oberoende ställning”
I en skrivelse till dagens möte i hälso- och sjukvårdsnämnden skriver politikerna att de vill se ett nytt avtal, som i praktiken kan stänga ute Kry.
– Vi vill redan nu berätta för Kry, för Medhelp och för alla andra vårdgivare och för stockholmarna hur vi ser på den här tjänsten långsiktigt. Och det är att vi vill ha en tjänst som står neutral mellan olika vårdgivare, säger Anna Starbrink.
Att leverantören har ”en tydlig oberoende ställning” är ett nytt krav som lagts till, skriver Svenska Dagbladet som tagit del av skrivelsen.
Anna Starbrink betonar att det är viktigt för trovärdigheten att det inte är en vårdgivare som också driver telefonrådgivning och sjukvårdsupplysning.
– Jag har ingen anledning att tro att inte Kry skulle driva verksamheten på ett seriöst sätt, men det handlar om trovärdigheten och det får inte finnas någon risk att konkurrensneutraliteten inte upprätthålls, säger Anna Starbrink och tillägger:
– Nu råkar den här affären handla om Kry och Medhelp. Det här är ett besked till hela Vårdsverige. Vi vill inte ha en vårdgivare som ansvarig för den här tjänsten.
Offentlig regi utreds
Om det nya kravet i avtalet innebär att 1177:s telefonrådgivning inte kan drivas i privat regi ska den i stället drivas offentligt, står det vidare i skrivelsen. Båda det nya kravet och en eventuell offentlig drift ska utredas parallellt.
– Vi ser gärna att vi kan samarbeta med en privat aktör, men vi vill hålla alla möjligheter öppna. Därför får förvaltningen även i uppdrag att titta på alternativet med drift i egen regi som man har i de flesta andra regioner, säger Starbrink.
Frågetecken kvarstår
Oppositionen i Region Stockholm välkomnar att avtalet ses över, men är ändå inte helt nöjd. Vänsterpartiet vill se en oberoende granskning av samröret mellan regionen och Kry. Socialdemokraterna anser att det fortfarande finns många frågetecken. De anser bland annat att det kvarstår oklarheter om Kry kan fortsätta driva 1177 fram till att det nya avtalet är tänkt att träda i kraft 2023.
”Stockholmarna har sagt ifrån. Region Stockholm är ensamma i hela landet med att upphandla 1177 Vårdguiden och stockholmarna har lägst förtroende för sjukvårdsrådgivningens trovärdighet. Nu är det dags för Moderaterna att omedelbart ta tillbaka 1177 i egen regi. Du som invånare i Region Stockholm ska kunna lita på vårdupplysningen”, säger Aida Hadžialić (S), oppositionsregionråd, i ett pressmeddelande.
TT har varit i kontakt med Kry som avböjer att kommentera.
TEXT: Ella Käck/TT