Facebook noscript imagePride: Transperson attackerades inför passiva ordningsvakter
Nyheter
Pride: Transperson attackerades inför passiva ordningsvakter
En pridedeltagare filmas när hon attackeras av ett ungdomsgäng. Videoklippet har fått stor spridning på TikTok. Foto: Skärmdump TikTok
En pridedeltagare filmas när hon attackeras av ett ungdomsgäng. Videoklippet har fått stor spridning på TikTok. Foto: Skärmdump TikTok

Under prideveckans sista dag attackerades en transperson i 55-årsåldern på Sergels torg i centrala Stockholm medan hon kampanjade för hbtq-rättigheter. Kvinnan blev slagen i huvudet, fick föremål kastade mot sig och blev påhoppad av flera ungdomar medan ett antal ordningsvakter passivt tittade på, innan de till slut ingrep. Polisen utreder händelsen som hatbrott.

Under söndagen kampanjade en kvinna i 55-årsåldern på Sergels torg. Från ett podium talade hon i en megafon inför en stor publik, och på plats fanns även flera ordningsvakter.

Ett filmklipp som nu sprids i sociala medier visar hur ungdomar i publiken helt plötsligt går till attack mot kvinnan och flera personer kastar föremål. En kille kommer springande bakifrån och slår kvinnan i huvudet med ett tillhygge. Därefter kastar en man vatten på kvinnan vartefter ytterligare en ung man rusar upp på podiet och slår kvinnan i ansiktet. Först då ingriper ordningsvakterna och för kvinnan åt sidan.

– Kvinnan har använt sig av sin yttrandefrihet, ungdomarna var där av annan anledning, säger Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, till Bulletin.

”Inga pridedeltagare”

Daniel Wikdahl säger vidare till Bulletin att ungdomarna som befann sig på platsen och utförde misshandeln inte var pridedeltagare. Han säger att flera ungdomar samlats på Sergels torg den senaste tiden och att det blivit en form av samlingsplats. Polisen har därför haft ökad bevakning i form av polisiär närvaro och ordningsvakter. Enligt Wikdahl avlägsnades ett antal personer från platsen efteråt.

– Vi tog upp ett antal brottsanmälningar efter den här händelsen. Det gäller två fall av misshandel, skadegörelse, olaga hot, grov stöld och våldsamt upplopp.

Kvinnan behövde inte uppsöka vård efter misshandeln. Polisen rubricerar händelsen som hatbrott.

– En person frihetsberövades vid tillfället. Jag tror inte någon sitter kvar fortfarande då det rör sig om tonåringar och ungdomar i nedre tonåren.

Bulletin söker ordningsvaktsbolaget Avarn security.

Läs även: Bärsärkagång i Stockholm – man barrikaderade sig i lägenhet

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu