Facebook noscript imagePriser på tjänster stiger snabbare än övrig inflation
Ekonomi
Priser på tjänster stiger snabbare än övrig inflation
SBAB:s chefsekonom Robert Boije är förvånad över tjänsteinflationen. Foto: Henrik Montgomery/TT
SBAB:s chefsekonom Robert Boije är förvånad över tjänsteinflationen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Inflationen i tjänstesektorn är oförklarligt hög anser en del bedömare som vill att Riksbanken gräver djupare för att få en förklaring.

Några av de branscher där priserna nu stiger snabbast är restauranger, hotell, gym och skiduthyrning, rapporterar TT. Men det finns ingen tydlig förklaring.

– Tjänsteinflationen är konstigt hög, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije.

När riksbankschefen i förra veckan meddelade om räntehöjningen pekade han samtidigt ut tjänstesektorn som problematisk. Riksbanken följer noga SCB:s statistik och tjänstesektorn sticker av. Men Robert Boije vill se en djupare analys.

– Tjänsteinflationen är konstigt hög. Det är orimligt att tjänstepriserna stiger i samma omfattning som varor, som oftast innebär större varukostnader och investeringar.

Det finns en misstanke om att företagen har höjt priserna över kostnadsökningarna. SCB lyfter fram veterinärtjänster, skiduthyrning, privatleasing av bilar, restaurang- och hotellbesök, gym, tv-, film- och musiktjänster, inträdesbiljetter till nöjen, hårklippning, djurförsäkringar som några exempel på områden med stora ökningar i pris.

Räntor kunde vara en förklaring, att stigande räntor letat sig in i kostnaderna och driver upp priserna. Men Riksbankens uppfattning är att räntekostnaderna har liten effekt på sektorn. Tvärtom har stigande räntor en avkylande effekt, vilket är deras syfte.

Läs även: Det gick att förstå att det skulle gå illa, alla var inte naiva

Nyhetsredaktionen