Sverige har länge haft låga elpriser vilket varit en konkurrensfördel internationellt. Men dagens priser riskerar slå ut svensk basindustri, småorter och flera högspecialiserade företag. Det menar Jan Blomgren, professor i kärnfysik och författare till boken ”Allt du behöver veta om svensk elförsörjning”.
Den senaste tidens höga elpriser har väckt opinion i Sverige och flera politiker har krävt en debatt.
Priserna per kWh har i vissa fall fyrdubblats. Södra Sverige är värst drabbat där priserna är som högst. Flera faktorer ligger bakom prisökningarna.
Bland annat nedläggandet av kärnkraftverk både i Sverige och Tyskland. Andra orsaker är flaskhalsar i transmissionsnätet, vilka uppkommit på grund av nedläggning av kärnkraft. Även priserna på gas, kol och utsläppsrätter påverkar elpriset.
– Under november och december hade vi chockpriser i Sverige och nu börjar man se att en och annan börjar dra öronen åt sig. Vi behöver energi av hög kvalitet vilket är en förutsättning för allt annat. Just nu möter inte elförsörjningen befolkningens behov. Vi kommer att få vänja oss vid dyra elräkningar och dagens prissvängningar i minst ett decennium framöver tyvärr, säger Jan Blomgren.
”Att hela Sverige ska leva är helt inkompatibelt med höga elpriser”
Blomgren säger att Sverige hade ett av världens bästa och mest fungerande elsystem i mitten på 80-talet. De senaste regeringarna har dock valt att rusta ner den elproduktion och det elnät Sverige hade, vilket enligt Jan Blomgren grundar sig i ”önskedrömmar från en politisk adel” som inte är förankrade i verkligheten.
– Den energipolitik vi har nu grundar sig istället på när Gud bestämmer sig för om det ska blåsa eller inte, säger han.
Det framhålls från politiskt håll att hela Sverige ska leva. Men enligt Blomgren är det helt inkompatibelt med höga elpriser då näringsliv och personer på landsbygden drabbas särskilt hårt.
– Nu riskerar stor del av Sveriges tillverkning på bruksorter att flytta utomlands. Vi ser att priserna på konstgödsel och fossilgas har tiodubblats. Matpriserna har redan börjat att skena då elen till växthusen är svindyr. Denna situation hade kunnat undvikas om man undvikit att skada det elförsörjningssystem vi hade, säger han.
”För mycket brandkårsutryckning”
Enligt Blomgren sysslar regeringen och energiminister Khashayar Farmanbar alldeles för mycket med brandkårsutryckning. Blomgren tycker att energiministern svänger i sina uttalanden från dag till dag och är kritisk till att regeringen påstår att de är ett arbetarparti. Istället är energipolitiken elitistisk vilket skadar vanligt folk, säger han.
– I januari meddelade Khashayar Farmanbar och finansministern förslag på elpriskompensation till hushållen. Det innebär att de ger tillbaka bara en liten del av de ökade skatteintäkterna de höga elpriserna lett till.
– Denna regering är världsmästare på att ge befolkningen bidrag för att sedan behöva betala allt högre skatter, säger han.