Facebook noscript imagePsykiatriker om Moderat adhd-förslag – ”en jämställdhetsfråga”
Nyheter
Psykiatriker om Moderat adhd-förslag – ”en jämställdhetsfråga”
Moderaterna vill snabbtesta barn för adhd i utsatta områden. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Moderaterna vill snabbtesta barn för adhd i utsatta områden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Moderaterna gick nyligen ut med ett förslag om att adhd-testa barn i utanförskapsområden, något som fått flera politiker på vänsterkanten att rasa. En psykiatriker Bulletin varit i kontakt med säger att han stöder det moderata förslaget då den ojämlika välfärdskonsumtionen är ett problem.
– Det är i grund och botten en jämställdhetsfråga, säger han.

Moderaterna i Stockholm föreslår att barn i utanförskapsområden ska kunna snabbtestas för adhd från fem års ålder. Detta för att barnen ska få rätt behandling och stöd av samhället i tid. På så sätt hoppas partiet att skolresultaten ska förbättras och att gängkriminaliteten ska minska.

– Ju tidigare man kan sätta in åtgärder, desto bättre förutsättningar, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Expressen.

Partiet belyser att testerna ska vara frivilliga och att de ska ses som ett erbjudande. Moderaterna hänvisar till en sammanställning från Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin i Region Stockholm som gjordes 2015. I den rapporten framgår att barn utan invandrarbakgrund medicineras för adhd tre gånger så ofta som barn födda utanför Sverige.

Hanif Bali, riksdagsledamot för Moderaterna, skriver på sin Facebook-sida att Sverige har en ”extrem underdiagnostisering av invandrarbarn i invandrartäta områden”. Han skriver vidare att ”är du ett invandrarbarn är benägenheten för dig att få behandling mot ADHD 36 procent jämfört med svenska barn. Det är en extrem underrepresentation.”

Hanif Bali M
Riksdagsledamot Hanif Bali (M). Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Minskar kriminalitet

Statistik från Kriminalvården visar att det finns en koppling mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare i livet. Forskning från Karolinska institutet visar även att risken att hamna i brottslighet minskar med 30 procent om adhd-patienten medicineras.

– Det finns ju inte en enda orsak till att en person blir kriminell, men på landets fängelser finns en stor representation av personer med adhd. Vi måste ge oss in i det här fältet om vi menar allvar med att bryta nyrekryteringen i gängen, säger partiets rättspolitiske talesperson Johan Forsell till Expressen.

Skolresultaten kan även förbättras om barn diagnostiseras och får rätt medicinering, visar studier. Ungdomar som inte går ut med godkända betyg löper mycket större risk att hamna i kriminalitet än barn med godkända skolresultat.

– Flertal undersökningar har visat att personer med ahdh som får utredning och behandling klarar sig bättre och med mindre kriminalitet än de som har adhd och aldrig utreds och behandlas, säger en psykiatriker Bulletin varit i kontakt med men som vill vara anonym.

Vänstern kritiska

Flera politiker på vänsterkanten har kritiserat Moderaternas förslag. Däribland Miljöpartiets språkrör, Märta Stenevi, som tycker att resurser borde läggas på BUP, skolan och förskolan istället.

Psykiatrikern säger att det kan vara ett stigma att ha ett barn som diagnostiseras med adhd. Stigmat drabbar en hel del människor på olika sätt. Han ställer sig dock kritisk till att olika partier på vänsterkanten reagerat så starkt då han menar att förslaget skulle vara ett steg i rätt riktning för allas möjlighet till jämlik vård.

– Man kan med viss förvåning notera att detta förslag, som faktiskt är ett förslag för ökad jämställdhet vid vårdkonumtion, inte bemöts med mer välkomnande från vänstern. Det borde ligga i alla partiers intressen att minska den ojämlikhet vi har idag.

Läs även: Danielsson: ”Vi vill bli det nya borgerliga landsbygdspartiet”

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu