Den parlamentariska kommittén, där samtliga riksdagspartier ingår, föreslår att public service-bolagen ska fortsätta med innehåll på andra minoritetsspråk än de nationella minoritetsspråken. Det innebär fortsatt grönt ljus för Sveriges Radios tidigare hårt kritiserade minoritetsredaktion Radio Sweden
”Minoritetsspråksuppdraget är i dag formulerat på ett övergripande sätt och kommittén bedömer att ingen ändring bör göras i det avseendet.”
Så skriver den parlamentariska kommittén – där samtliga riksdagspartier ingår – i det betänkande som presenterades på måndagen.
Kommittén föreslå att sändningar på de nationella minoritetsspråken (finska, meänkieli,
romani chib, samiska och jiddisch) ska öka under den kommande tillståndsperioden 2026-2033.
Någon förändring av uppdraget till public service-bolagen om övriga ”minoritetsspråk” blir det däremot inte. Enligt kommittén är det viktigt att public service-bolagen sänder på andra språk. Det handlar bland annat om att ”spegla” den del av befolkningen som har ett annat modersmål än svenska.
”Att det finns ett utbud på minoritetsspråk är även viktigt för att alla människor i landet ska kunna känna delaktighet i det svenska samhället. Det handlar också om att ta hän-
syn till språkliga behov hos barn och unga”, skriver kommittén.
Sveriges Radios redaktion Radio Sweden – som idag sänder på bland annat arabiska, somaliska och kurdiska har tidigare fått hård kritik för att citera Ebba Busch felaktigt på somaliska och arabiske efter Korankravallerna 2022.
UPPDATERING: I en tidigare version påstods felaktigt att de nationellt erkända minoritetsspråken hör till Radio Sweden. Det är felaktigt. De har egna redaktioner, exempelvis Rádio Sápmi (samiska redaktionen).
Sveriges Radio tillsatte en egen utredning som enligt Sveriges Radio visade att det inte fanns några systematiska fel.