Facebook noscript imagePutin inför krigslagar i annekterade områden i Ukraina
Ukrainakriget
Putin inför krigslagar i annekterade områden i Ukraina
Den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Foto: Sergei Ilyin/AP/TT
Den ryske presidenten Vladimir Putin i Moskva. Foto: Sergei Ilyin/AP/TT

Under slutet av september höll Ryssland olagliga folkomröstningar i Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja. Efter valresultatet valde Ryssland att formellt utropa dessa områden som ryska. Under gårdagen höll den ryske presidenten ett tal där han deklarerade att krigslagar ska införas i de fyra regionerna.

Den 30 september offentliggjorde Vladimir Putin att ukrainska Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja blivit delar av Ryssland genom en officell anslutningscermoni i Moskva.

Under onsdagen kom ytterligare ett besked rörande Donetsk, Luhansk, Cherson och Zaporizjzja: Putin vill införa krigslagar i de fyra annekterade områdena.

Ukrainas utrikesdepartmentet har fördömt Putins agerande och kallar beslutet “statsterror” som syftar till att “trycka ner motståndet” i dessa regioner.

Vad innebär det?

Putin specificerade inte vad onsdagens besked med införande av krigslagar kommer att innebära i praktiken för dessa regioner. Det kan innebära allt från förbud mot allmänna sammankomster till censur, ökade befogenheter för rättsmyndigheter och även reserestriktioner för invånarna.

Det har redan märkts av i Cherson där den ryske befälhavaren Sergej Surovikin uppmanat civilbefolkningen i staden att evakuera. Ungefär 50 000–60 000 människor väntas evakueras på sex dagar.

Detta visar även att kriget inte går enligt de ryska planerna. Genom införandet av krigslagar visar man att situationen i de annekterade områdena inte är under kontroll och att den ukrainska armén faktiskt utmanar det ryska försvaret i högsta grad.

I presidentens uttalande om införandet av krigslagar i de ukrainska annekterade områdena, öppnade Putin även upp för att de restriktiva åtgärderna kan komma att införas även i Ryssland. Det skulle bland annat innebära hårdare tillslag mot oliktänkande och oppositionella aktörer i landet.

Läs även: Ryssland satsar på drönarattacker – sparar missiler för kärnvapen?

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.