Europeiska centralbanken (ECB) sätter fart på sedelpressarna efter en tids stigande långräntor.
Beskedet sänker långa marknadsräntor och eurons kurs mot dollarn.
ECB-chefen Christine Lagarde bedömer att vaccinationsframgångar och väntade nedtrappningar av restriktioner för att dämpa smittspridningen bäddar för en stabil återhämtning för eurozonen 2021.
Men året inleds svagt, med ökad smittspridning.
– Som ett resultat av det kommer troligen BNP att minska igen under första kvartalet i år, säger hon på en presskonferens.
Inflationsprognosen höjs markant
För hela 2021 räknar dock ECB:s ekonomer med att tillväxten för eurozonen blir 4 procent, vilket kan jämföras med senast föregående ECB-prognos från december på 3,9 procent.
För 2022 sänks samtidigt tillväxtprognosen marginellt till 4,1 procent, mot tidigare 4,2 procent. Och för 2023 ligger prognosen kvar på en tillväxt på 2,1 procent.
Inflationsprognosen för 2021 höjs samtidigt markant, till 1,5 procent i snitt. I december låg den på 1,0 procent. För 2022 höjs inflationsprognosen till 1,2 procent, mot 1,1 procent och för 2023 ligger den kvar på 1,4 procent.
ECB:s inflationsmål ligger på nästan två procent.
– Vi står redo att använda alla våra tillgängliga verktyg för att säkra att inflationen rör sig mot vårt mål på ett uthålligt sätt, i linje med vårt åtagande om symmetri, säger Lagarde.
Symmetriåtagandet innebär att ECB efter en tids inflation under målet kan tänka sig att tillåta att inflationen lyfter över målet under en begränsad period.
Enligt räntebeskedet inför presskonferensen kommer omfattningen på ECB:s stödköp att öka till betydligt högre nivåer nästa kvartal jämfört med de inledande månaderna 2021. Syftet är att trycka ner ränteläget och hålla igång kreditgivningen.
Stödköpsramar ligger kvar
Det blir dock ingen utvidgning av ramarna för stödköpsprogrammet som sjösatts i pandemin, kallat Pepp. Stödköpsramarna ligger kvar på 1 850 miljarder euro.
ECB lämnar som väntat samtidigt sin viktigaste ränta, räntan på insättningar, oförändrad på minus 0,50 procent medan den reguljära styrräntan ligger kvar på noll.
Euron försvagas något mot dollarn efter beskedet om utökade stödköp och långa marknadsräntor i eurozonen faller.
Räntan på en tysk tioårig statsobligation faller över 0,04 procentenheter till minus 0,37 procent, medan den tioåriga räntan i Italien – som är det euroland som drar mest nytta av ECB:s stödköp – faller 0,10 procentenheter till 0,57 procent, den lägsta nivån på två veckor.
Europeiska bankaktier pressas samtidigt överlag nedåt på börser runt om i Europa, med kursfall för storbanker som ING och Société Générale på omkring 4 procent.
TEXT: Joakim Goksör/TT