Enligt en rapport begås ett mycket stort antal sexuella övergrepp på statliga ungdomshem för tvångsvård. Det handlar om allt från sexuell jargong till otillbörlig beröring och fullbordade våldtäkter. Enligt rapporten anmäls hela fem sexuella övergrepp i månaden.
En rapport från barnrättsorganisationerna World Childhood Foundation (Childhood) och Barnrättsbyrån visar att ett stort antal sexuella övergrepp sker på ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis), den myndighet som ansvarar för individuellt anpassad tvångsvård av unga som missbrukar eller har hamnat i kriminalitet.
Rapporter berättar om ständigt återkommande fall av sexuell beröring och i de fall där rapportförfattarna har kunnat identifiera de utsatta ungdomarna (i en del fall är de anonymiserade) är tre fjärdedelar av offren för övergreppen flickor, och i merparten av fallen är förövaren en manlig anställd.
Endast i 9 av 209 inrapporterade fall som studerats för åren 2019–2022 är förövaren en annan ungdom.
En vanlig skola skulle ha stängts
Sis-hemmen huserar ungefär 1 000 ungdomar per år, ett antal som motsvarar ungefär en gymnasieskola.
Trots detta rapporteras hela fem sexuella övergrepp i månaden på hemmen och 20 av 21 ungdomshem har haft inrapporterade händelser, klagomål eller anmälningar under perioden 2019–2022.
Rapporten noterar även att under perioden 2017–2022 har fem tidigare anställda dömts för våldtäkt mot ungdomar som vistats på hemmen.
– Det är ett litet antal ungdomar som placeras varje år, runt 1 000, det motsvarar ungefär en genomsnittlig skola. Där har man i genomsnitt fem inrapporteringar om sexuella kränkningar eller övergrepp per månad, med en fällande dom mot någon ur personalen per år. En genomsnittlig skola hade inte fått fortsätta verka på det sättet, år efter år, säger Joel Borgström på Childhood, i ett pressmeddelande.
– Nästan alla flickor som placeras på Sis har tidigare erfarenheter av sexuella kränkningar eller övergrepp. När de sedan placeras hamnar de i en situation där de återigen riskerar att utsättas för ganska omfattande våld och sexuella övergrepp, fortsätter han.
Tystnadskultur på Sis-hemmen
Ungdomshemmen som drivs av Sis är skyldiga att rapportera vidare missförhållanden som upptäcks till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Men enligt rapporten har bara nio av 20 lex Sarah-rapporter som skapats på hemmen skickats vidare till Ivo.
– Barnen som vi intervjuat ger uttryck för att de känner sig väldigt maktlösa eftersom ingen lyssnar på dem, och att det ofta uppstår situationer där ord står mot ord, där man inte tror på dem och där det växer fram tystnadskulturer där personal skyddar varandra och där institutionens rykte går före barns intressen, säger Borgström.
Joel Borgström betonar också att det även finns ett stort mörkertal där offer väljer att inte anmäla sina förövare.
Läs även: Landslagsman i friidrott åtalas för sexuellt ofredande av klubbkamrat