Allt fler lärare lämnar yrket. Det finns visserligen nästan 236 000 med en pedagogisk högskoleexamen, men hela 35 000 av dem väljer att göra något annat. Det framkommer i en ny rapport från Sveriges Lärare.
Lärare brottas med en rad problem som allt oftare uppmärksammas i olika larmrapporter. Många upplever en alltför betungande administration och att jobbet är psykiskt krävande med stress, för stora elevgrupper och orealistiska förväntningar från vårdnadshavare.
I Lärarförbundets rapport ”Håll käften, kärring” från 2021 uppger sju av tio i årskurs 1–6 att de upplevt både hot och våld.
Det framkommer även att var femte lärare har funderat på att lämna yrket på grund av situationen med hot och våld. I rapporten berättar lärare om fysiska skador, sömnsvårigheter, oro och ångest.
Allt fler lämnar yrket de utbildats för
I den nysläppta rapporten ”Lärare Sökes” från ”Sveriges Lärare” framkommer att av landets 236 000 högskoleutbildade pedagoger har närmare 35 000 valt att göra något annat än att undervisa.
Värst är lärarbristen i Norrbotten, Stockholm och Västerbotten. Minst är den i Jönköping, Blekinge och Hallands län.
På kommunnivå är det Solna som har störst andel, 46,4 procent, som inte utövar läraryrket utan arbetar med något annat. Lägst andel har Staffanstorp med 5,4 procent.
För ett år sedan uppmärksammades Nya Raketen-skolan i Kiruna där skyddsombudet utfärdade ett skyddsstopp och stängde skolan på grund av lärarbristen. Där det hade behövts sju lärare fanns bara två som fick dra ett övermäktigt lass på grund av frånvaron av kollegor. De var utmattade av arbetsbördan och drabbades av hälsoproblem.
Det här är inget enskilt exempel. Lärarfacket räknar med att 200 skolor riskerar att möta samma öde, eftersom lärarbristen är utomordentligt påtaglig.
Läs även: Försvaret: Kängbrist resulterar i inställda repövningar