Facebook noscript imageRättegången mot Engström inledd – tycks leva i en drömvärld
Nyheter
Rättegången mot Engström inledd – tycks leva i en drömvärld
Theodor Engström, mannen som mördade Ing-Marie Wieselgren. Foto: Tim Aro/TT
Theodor Engström, mannen som mördade Ing-Marie Wieselgren. Foto: Tim Aro/TT

Under tisdagen inleddes rättegången mot 33-årige Theodor Engström, anklagad för att ha mördat 64-åriga Ing-Marie Wieselgren i Visby under Almedalsveckan i somras. Engström står åtalad för terroristbrott, något som rätten under en fem dagar lång huvudförhandling nu ska avgöra.

Enligt förundersökningsprotokollet tycks den åtalade leva i en fantasivärld, och domen kan bli rättspsykiatrisk vård.

Den 7 juli var Almedalsveckan i Visby inne på sin sista dag. Vädret var varmt, uteserveringarna fulla och politikerna gjorde sig redo att avsluta sin vistelse på Gotland. Klockan var strax efter 14.00 när polisen larmades till Donners plats i centrala Visby. Någon hade blivit allvarligt knivhuggen och gärningsmannen befann sig fortfarande på platsen.

Via övervakningsfilm följer vi gärningsmannens, 33-årige Theodor Engström, rutt inne i centrala Visby. Han hade via enkelbiljett rest till Visby den 30 juni och dessförinnan sökt information om Centerpartiets partiledare Annie Lööfs, samt psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgrens programpunkter. Han hade även laddat ner en karta med en översikt över Donners plats.

I klippet ses Engström passera Ing-Marie Wieselgren, för att sedan vända om och följa henne mot Donners plats där han endast några minuter senare mördar henne med flera knivhugg. När han sedan försöker fly från platsen stoppas han av vittnen till dådet, för att sedan gripas av polis.

Rättegången

Iförd häkteskläder och handbojor förs Theodor Engström in i rättssalen i Gotlands tingsrätt. Jämfört med bilderna föreställande gärningsmannen som florerade kort efter dådet, är Engström nästan oigenkännlig. Skägget är långt och ovårdat, håret ligger i tjocka, långa slingor över ansikte och axlar och bakom de smala glasögonen syns två trötta ögon. Han slår sig ner bredvid sin advokat, Staffan Fredriksson, och spanar ut över åhörarbänkarna. Mitt emot honom sitter ett av Engströms tilltänkta offer, Centerledaren Annie Lööf.

Illustration: Johan Hallnäs/TT

På tisdagsförmiddagen inleddes den fem dagar långa huvudförhandlingen där åtalet mot 33-årige Theodor Engström ska prövas. Huvudfrågan är inte om Engström begick gärningen, utan snarare om han bör dömas för just terrorbrott för mordet på Ing-Marie Wieselgren, samt förberedelse till terrorbrott, genom planen att under Almedalsveckan skada eller döda Annie Lööf.

Åklagare Henrik Olin inleder rättegången med sakframställan. Åklagaren är tydlig med att han anser att dådet inte endast var tänkt att skada enskilda personer.

– Utan syftet är ett attentat riktat mot hela samhället.

Förutom att redovisa det material som visar på Engströms efterforskningar kring Wieselgrens och Lööfs programpunkter och ankomst i Visby, visas även en 25 minuter lång film från flera övervakningskameror som fångat händelseförloppet.

Syftet är att visa att Engström begått gärningen ensam och på eget bevåg.

Åklagaren anser att Engströms gärningar ”allvarligt kunnat skada Sverige” samt att han begick gärningarna ”i avsikt att injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller en del av befolkningen i Sverige”.

Förutsättningar som innebär att dådet skulle kunna klassas som terroristbrott. Åklagare Olins vinkel styrker han genom bedömningen att dådet begicks just under politikerveckan i Visby.

Erkänner brott

Sedan tidigare står det klart att Theodor Engström erkänner dådet. Han erkänner brottet redan i det första korta förhöret som hålls med honom, och i det andra förhöret refererar han själv till dådet som ett terrorbrott.

Även i rättegången har han gått med på åklagarens beskrivning gällande vad han har gjort, och medger även att det rört sig om terroristbrott, förklarar Engströms advokat, Staffan Fredriksson.

Ing-Marie Wieslgren var måltavlan

Också utifrån en genomgång av förundersökningen är det uppenbart att mordet på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieslgren var planerat och avsiktligt.

Före mordet ropar han namnet på den kvinna som han förföljt genom Visby för att försäkra sig om att han ger sig på rätt person. När hon svarar ”ja” så går han till attack med kniv, och ett vittne beskriver det som att han ser ut att ge henne en ”björnkram”. Efter dådet försöker Engström fly, men stoppas och ligger redan på marken när polisen kommer till platsen.

Under tiden försöker två läkare som råkar befinna sig på plats, tillsammans med andra vittnen, ge första hjälpen till Ing-Marie Wieslgren.

Tycks leva i en fantasivärld

I de tidigare förhören med polisen har han varit mångordig, men använder sig av en egenuppfunnen begreppsapparat som tyder på bristande verklighetskontakt, vilket framgår av förundersökningsprotokollet.

Han kallar sig själv en ”spökpojke”, som till följd av mångårig psykisk ohälsa levt i en ”spökbur”. Han betraktar sig som sviken av psykiatrin som han beskriver som ett ”stort skämt”. Han är inte glasklar över varför han gett sig på just Ing-Marie Wieslgren, men tycks uppfatta henne som en symbol för psykiatrin.

– Hon stod för ondska i sin maktposition – det måste jag säga för det är vad jag anser, säger han i ett förhör.

Kan dömas till rättspsykiatrisk vård

Även hans sätt att förhålla sig till brottet när han talar om det i polisförhören tyder på att han lever i en fantasivärld av något slag. I ett förhör beskriver han brottet som något som förvandlat honom till en ”sagopojke”.

– Jag är en sagopojke som har genomfört ett hjältedåd och sedan passar det in på er beskrivning för vad ni kallat terrorbrott, säger han.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen som genomförts ska Theodor Engström i samband med dådet ha varit påverkad av en allvarlig psykisk störning vid såväl gärningen som undersökningstillfället. Det står därmed klart att Engström kan dömas till rättspsykiatrisk vård om rätten kommer fram till att det är rätt påföljd.

Läs även: Ny dödsskjutning i Göteborg – nummer 58 i år

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu