Rawa Majid, mer känd som den ”Kurdiska räven”, är efterlyst av Interpol, samtidigt som han styr ett av de svenska gangsternätverken. Till sin hjälp har han även haft sina båda föräldrar. I februari 2021 dömdes de båda för penningtvätt, senare skärpte hovrätten straffet för mamman Pari Lindblom Saleh.
Den ”Kurdiska rävens” föräldrar dömdes till villkorlig dom för penningtvätt i Stockholms tingsrätt. Rätten slog fast att de båda föräldrarna har tvättat pengar åt sonen Rawa Majid. I september 2022 kom domen i Svea hovrätt, som skärpte straffet för mamman Pari Lindblom Saleh till ett och ett halvt års fängelse. Domen mot pappan stod fast i hovrätten.
Enligt förundersökningsprotokollet har de båda föräldrarna fördelat pengar och andra tillgångar till ett värde av flera miljoner kronor åt sonen. Pappan, som idag lever under skyddad identitet, fångades på bild när han satte in kontanter i en bankomat.
Googlade utlandsresa
Hovrätten anser det styrkt att Lindblom Saleh varit inblandad i sonens kriminella verksamhet då hon fått meddelandet ”dom har gripit svenska killen”. Kort därefter ska hon ha googlat på resor till Storbritannien.
”Sammantaget är det genom utredningen ställt utom rimligt tvivel att Pari Lindblom Saleh känt till att kontanterna och klockorna härrör från brottslig verksamhet samt att hennes åtgärder syftat till att dölja egendomens ursprung och till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig egendomen eller dess värde. Pari Lindblom Saleh har alltså begått gärningarna med uppsåt”, skriver hovrätten i domen.
Gällande pappan ska han enligt förundersökningen ha tagit emot ett betydande belopp på en av de adresser där det förekommit skjutningar under vintern. Hovrätten anser inte att den summan är styrkt. De skriver att pappan borde ha förstått att pengarna kom från kriminell verksamhet, men att brottet ska vara penningtvätt och inte av det grova slaget.
”Sammantaget är det enligt hovrätten ställt utom rimligt tvivel att [pappans namn] haft insikt i att de pengar han mottagit härrört från brottslig verksamhet. Han måste därmed även ha förstått att hans åtgärd bestående i att ta emot pengarna syftat till att dölja dess brottsliga ursprung och till att främja möjligheterna för någon att tillgodogöra sig dessa. [pappans namn] har därmed begått gärningen med uppsåt”, skriver hovrätten och fortsätter:
”När det gäller frågan om hur gärningen ska rubriceras delar hovrätten tingsrättens bedömning att det inte är utrett att [pappans namn] haft sådan insikt om brottslighetens verksamhet att han känt till dess omfattning eller systematik. De pengar han nu döms för att ha mottagit utgör inte heller ett så betydande värde att brottet av den anledning ska rubriceras som grovt. [Pappans namn] ska därför dömas för penningtvättsbrott av normalgraden och tingsrättens dom ändras i enlighet med detta.”
Tingsrätten
Tingsrätten dömde Lindblom Saleh till villkorlig dom och motiverade det med att hon inte var straffad tidigare och att hon levde under ordnade förhållanden.
”Hon lever under ordnade förhållanden, har en egen bostad och en inkomst genom försäljning av Situation Stockholm”, skriver tingsrätten.
Kommunen krävde pengar tillbaka
Uppsala kommun krävde tillbaka 120 200 kronor från Lindblom Saleh, pengar som hon fått i ekonomiskt bistånd från kommunen, skriver UNT. Kommunen åberopade domen från tingrätten där Lindblom Saleh påstår att hon tjänar 60 000–80 000 kronor i månaden på att sälja Situation Stockholm. Det skulle innebära att hon sålde mellan 1 500 och 2 000 av totalt 14 800 exemplar av tidningen.
Förvaltningsrätten avslog kommunens krav på återbetalning i slutet av februari.
Bulletin söker Situation Stockholm.
Läs även: Uppgifter: Hängdes ut i Efterlyst – timmar senare sköts pappan ihjäl