Luftvärnssystem. Utrustning för mörkerseende. Pansarvärnsrobotar för att stoppa ryska tanks. I veckan – kort före invasionen – skickade Ukraina en lista till Magdalena Anderssons regering med vilka vapen de skulle vilja att Sverige bidrar med. Regeringen har meddelat att önskemålet ska utredas.
– Försvarsminister Peter Hultqvist har meddelat att han återkommer med besked, säger pressekreterare Toni Eriksson till Bulletin på lördagen.
Ukraina kämpar varje timme för sin självständighet.
Ryska trupper har sedan i torsdags efter order från landets president Vladimir Putin pressat på i vad som verkar ha varit en offensiv mot huvudstaden Kiev. Målet har enligt flera olika källor varit att tillfångata och möjligen döda den högsta politiska ledningen – den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj och hans ministrar.
Olika, obekräftade, uppgifter gör gällande att de ryska trupperna mött oväntat hårt motstånd och Kiev har inte intagits av Ryssland.
Särskilt prövande för Ukraina är de nattliga offensiverna från Ryssland, där de ryska trupperna hittills haft ett övertag med bättre utrustning för mörkerseende.
Just utrustning för mörkerseende fanns med på den lista som Ukraina tidigare i veckan – innan invasionen var ett faktum – skickade till Sverige. Listan är önskemål om vapen och utrustning som kan hjälpa ukrainarna att försvara sig.
Listan:
• Skottsäkra västar och stridshjälmar
• Vapen och militär utrustning för att slå ut drönare
• Luftvärnssystem (anti-missile defense systems)
• Utrustning för mörkerseende (bildförstärkare) och radarutrustning
• Utrustning för minröjning
• Ambulanser eller läkarbilar
• Ammunition för bland annat automatvapen och granatkastare.
• 2 000 stycken anti-tank-vapen, Robot 57. En pansarvärnsrobot.
Oppositionspartierna kräver att Sverige skickar vapen till Ukraina. Men regeringen har hittills inte velat göra det.
I torsdags sade statsminister Magdalena Andersson (S):
– [Det är] så att Sverige har en strikt vapenexportlagstiftning. Att skicka vapen till Ukraina skulle vara ett avsteg från den praxis som vi har i Sverige.
I fredags meddelade regeringen att regeringskansliet först skulle utreda frågan om att skicka vapen ”så fort det är möjligt”.
Bulletin kontaktade försvarsminister Peter Hultqvist (S) via hans pressekreterare Toni Eriksson på lördagen för att få veta när man kommer ha ett färdigt svar på om vapen kan skickas till Ukraina.
– Försvarsminister Peter Hultqvist återkommer med besked i frågan, säger Eriksson.