Idag presenterade Tidöalliansen den beslutade utredningen om nya regler för Migrationsverkets förvar. Bland förslagen finns sådana som ska hindra rymningar liksom åtgärder för ökad säkerhet på förvaren och vid transporter.
Vid en presskonferens idag presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling regeringens beslut att tillsätta en utredning som ska göra en grundläggande utredning av regelverket för Migrationsverket förvar.
– För att kunna skapa en modern och ändamålsenlig förvarsverksamhet så menar vi att det behövs en bred översyn av hela regelverket, säger Malmer Stenergard.
Genomgående för de åtgärder som ska utredas är att reglerna måste skärpas för att fler personer som vistas illegalt i landet eller som fått utvisningsbeslut i högre utsträckning än i dag ska återvända till sina hemländer, samtidigt som detta ska ske på ett rättssäkert sätt.
Malmer Stenergard understryker att många av åtgärderna är sådana som Migrationsverket tidigare efterfrågat, men som den tidigare regeringen lämnat utan åtgärd.
Ett mål är att man fullt ut ska kunna utnyttja de möjligheter som EU-rätten ger utrymme för, men där svensk lagstiftning inte ligger i fas. Ett exempel gäller hur länge en utlänning får hållas i förvar i väntan på utvisning, där svensk lagstiftning begränsar tiden till 12 månader, men där EU-rätten tillåter 18 månader.
Ökad säkerhet på förvaren
Man vill också öka säkerheten för både anställda och intagna, bland annat genom ökade befogenheter för personalen att kroppsvisitera de intagna och genomsöka deras rum liksom att kontrollera försändelser till förvaren. Idag är dessa möjligheter begränsade, och det förekommer att narkotika och även vapen hittats på förvaren, vilket utgör en säkerhetsrisk för både intagna och anställda.
Regeringen har också tidigare beslutat att Migrationsverket ska ha tillgång till uppgifter ur belastnings- och misstankeregister när de anställer personal, för att på så sätt öka säkerheten på förvaren. Utredaren ska även se över befogenheterna för personalen att hantera aggressiva intagna och förhindra rymningar, liksom möjligheten att ta in ordningsvakter för vissa uppgifter, exempelvis vid sjukvård utanför förvaren.
Fotboja som alternativ till förvar
Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling berättar även att man vill undersöka andra alternativ till fysiskt förvar där så kallad ”uppsikt”, det vill säga att personer måste anmäla sig vid vissa tidpunkter till Migrationsverket eller polisen, skulle kunna användas mer än idag. Uppsikten skulle även kunna genomföras med hjälp av olika typer av elektronisk övervakning, exempelvis med fotboja.
– Det här är en helt och hållet ny fråga som lyfts, och det måste därför undersökas hur de praktiska förutsättningarna ser ut, säger han.