Regeringen garanterar ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin, trots att bolaget inte täcks av den svenska läkemedelsförsäkringen.
Flera regioner har uttryckt tveksamhet till att ge Modernas vaccin eftersom det inte omfattats av garantin.
– Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader, säger socialminister Lena Hallengren (S) på en pressträff.
Regeringen ska också ge Kammarkollegiet i uppdrag att komplettera läkemedelsförsäkringen fram till dess att regeringsbeslutet är fattat.
Väntar på beslut
Tidigare har bland annat Region Dalarna och Region Västra Götaland gått ut med att de inte tänkte inleda vaccineringen med Modernas vaccin innan regeringen tagit ett beslut i försäkringsfrågan.
Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Region Dalarna, säger att det är ett steg i rätt riktning att regeringen nu ska ge Kammarkollegiet ett uppdrag om försäkringen.
– Om regeringen fattar det beslutet, då finns det ändå ett politiskt beslut i rätt instans, säger han till TT.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland, välkomnar regeringens besked.
– Men om Kammarkollegiet inte är klara med sitt arbete på måndag, så blir Modernas doser ändå liggande för vår del. Jag tycker det är rimligt att ha alla formella papper klara innan vi vaccinerar invånarna, säger hon till Dagens Nyheter.
Hon påpekar att det rör sig om få doser som kommer från Moderna nästa vecka.
"Välkommet besked"
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) gick också ut tidigare under onsdagen och uppmanande regeringen att skyndsamt åtgärda problemet.
Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen vid SKR, är nöjd med socialministerns besked.
– Det är ett välkommet besked att man har en lösning som man presenterar från regeringens håll, säger hon.
80 000 vaccinerade
Fram till i söndags hade 80 000 svenskar fått en dos vaccin. I flera regioner har man redan, eller snart, vaccinerat på alla äldreboenden, säger Lena Hallengren.
– Sveriges största vaccineringskampanj någonsin har startat, mindre än ett år efter pandemins början, konstaterar hon.
– De allra flesta som erbjudits vaccinet hittills har också valt att ta det, säger Emma Spak.
Folkhälsomyndighetens förtydligande kring prioriteringsordningen som kom i förra veckan var välkommet, säger Emma Spak.
– Med det i ryggen har regionerna beslutat att man nu kan börja vaccinera personal inom covid-vården som är otroligt hårt pressad, säger hon.
Allt vaccin används
Flera av Sveriges regioner har initialt valt att spara hälften av doserna för att vara säkra på att kunna ge en andra dos till dem som fått den första. Det ändras nu, enligt Emma Spak.
– Nu när vi ser att leveranserna är stabila och Folkhälsomyndigheten gått ut med klara besked att man inte ska spara på vaccin så har regionerna, från och med starten på denna vecka, enigt gått ut och sagt att man kommer nyttja det vaccin som finns tillgängligt, säger hon.
TEXT: Ellinor Knoxborn och Alice Nordevik/TT