På grund av det försämrade säkerhetsläget återinför regeringen gränskontroller vid den inre gränsen. Åtgärden är ett sätt att identifiera inresande personer som kan utgöra ett säkerhetshot.
Regeringen meddelade under tisdagen att man återinför gränskontroller vid Sveriges inre gräns från och med den 12 november fram till och med den 11 maj 2024.
Beslutet innebär en förlängning av de inre gränskontrollerna, som tidigare infördes den 12 maj detta år och var planerade att pågå i sex månader. Regeringen har nu, drygt tre månader efter att Säkerhetspolisen höjde terrorhotnivån till fyra på en femgradig skala, beslutat att förlänga gränskontrollerna.
Inre gräns avser en gräns mellan två Schengenländer, där det normalt sett inte utförs passkontroller.
Flera andra länder i Schengenområdet har också återinfört inre gränskontroller, däribland Tyskland, Österrike, Norge och Danmark.
Regeringen uppmanar även till en förstärkt insats när det gäller hanteringen av personer som utgör ett säkerhetshot på EU-nivå med anledning av terrorattentatet mot svenska fotbollssupportrar i Bryssel i oktober.
Fyra punkter
Som ett steg i det ledet vill Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) att EU-kommissionen och det spanska ordförandeskapet lyfter fyra säkerhetsrelaterade punkter på ministerrådsmötet i december.
Punkterna handlar bland annat om ökat informationsbyte, stärkt kontroll av den yttre gränsen, vikten av att EU:s asyl- och migrationspaket antas samt att åtgärder införs för att stoppa terrorfinansiering.
– Alla medlemsstater måste ta sitt ansvar för att upprätthålla en fullgod gränskontroll, säger Gunnar Strömmer (M).
Beslutet gäller i sex månader och träder i kraft den 12 november. Det är polisen som ansvarar – precis som tidigare – för hur gränskontrollerna kommer att genomföras.
”Regeringens beslut att förlänga de inre gränskontrollerna innebär att polisen upprätthåller den ökade närvaron och att genomföra fler kontroller, något vi gjorde i början av augusti eftersom ett första sådant beslut fattades av regeringen då”, skriver Irene Sokolow, vid polisens nationella mediecenter till Bulletin.
Läs även: Pehrson om arbetslöshetsprognosen: ”Utesluter ingenting”