Nu vill regeringen satsa 300 miljoner kronor per år för att förebygga ofrivillig ensamhet. Pengarna ska fördelas till kommuner, regioner och civilsamhället, och de äldre blir en särskilt prioriterad målgrupp.
– Ofrivillig ensamhet skadar vår hälsa allvarligt, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).
Regeringen vill satsa på folkhälsan genom att bland annat förebygga ofrivillig ensamhet. Det meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) vid en pressträff. Runt 300 miljoner ska fördelas till kommuner, regioner och civilsamhället för att bekämpa ett samhällsproblem, som enligt socialministern allvarligt skadar vår hälsa.
Specifika insatser såsom äldre- och hälsosamtal är några förslag på åtgärder som regeringen vill genomföra.
– Sverige har i stor utsträckning betraktat ofrivillig ensamhet som ett individuellt bekymmer. Men det är på tiden att vi börjar betrakta det som ett samhällsproblem, säger Jakob Forssmed.
Forssmed betonar att så kallade ”gemenskapssatsningar” är särskilt angeläget efter pandemin, då många människor isolerat sig och varit mer ensamma en längre tid.
– Forskningen visar att ofrivillig ensamhet allvarligt skadar vår hälsa. Det ökar risken för depression, demens och utsätter kroppen för en kronisk stress som skadar immunförsvaret och kan resultera i en stressreaktion som skapar hjärt- och kärlsjukdomar, säger han.
Enligt socialministern löper barn större risk att prestera sämre i skolan om de inte har ett socialt umgänge och motionerar regelbundet.
Drygt fem miljoner ska även avsättas till en nationell strategi för att förebygga just ofrivillig ensamhet.
– Den nationella strategin ska kartlägga kunskap om hur man bryter det här samhällsproblemet, något Storbritannien redan börjat med, poängterar Forssmed.
För 2024 och 2025 beräknas 25 miljoner avsättas för ändamålet. Alla kostnadsförslag ska finnas med i budgetpropositionen som läggs fram senare i höst.
Öka den fysiska aktiviteten
Regeringen vill även satsa på folkhälsan genom att tillföra civilsamhället mer medel för att få folk i rörelse. Forssmed tillägger att det finns stora vinster med att satsa på olika motions- och idrottsrelaterade insatser för att förebygga ohälsa hos befolkningen.
– Det finns stora hälsovinster med att öka den fysiska aktiviteten. Alltför många är fysiskt inaktiva. Inte minst är det viktigt med fysisk träning för äldre, med tanke på att det kan förebygga fallolyckor och annat, säger Forssmed.
Regeringen föreslår att idrottsrörelsen stärks med 25 miljoner kronor 2023.
På pressträffen presenteras även förslag om att förstärka åtgärden fysisk aktivitet på recept, FAR, då en stor del av de vanligaste livsstilssjukdomarna beror på ett inaktivt liv. Forssmed uppger att ett fritidskort även kommer att införas, för att förebygga ohälsa bland barn och ungdomar.
– Fritidskortet ska vara större för barn i socioekonomiskt svaga hushåll. Vi vet att barn i ekonomiskt svaga hushåll förstår att aktiviteter tär på familjekassan, och så ska det inte behöva vara, säger Forssmed.
Läs även: Visbymördaren Theodor Engström åtalas för terrorbrott idag