Regeringen vill lätta på kraven på personer, som vid asylansökan uppgett att de är ensamkommande minderåriga, vad gäller uppehållstillstånd. Regeringen motiverar förslagen, som ska vara tillfälliga lättnader i gymnasielagen, med att läget på arbetsmarknaden har blivit kärvare under pandemin och att det därmed är svårare att hitta arbete. Tidigare hade den här gruppen asylsökande sex månader på sig att hitta arbete efter gymnasiestudierna, men det vill regeringen nu förlänga till ett år.
Regeringen föreslår också att så kallade anställningar med yrkesintroduktion ska kunna ge rätt till permanent uppehållstillstånd.
Detaljerna i övrigt är inte kända i förslaget, eftersom regeringen hittills endast har skickat ut ett kortfattat pressmeddelande, sent på tisdagskvällen. Promemorian, som regeringen uppger har skickats ut på remiss, finns ännu inte tillgänglig på regeringens hemsida.
Migrationsminister Morgan Johansson (S) aviserade förslagen redan i början av oktober, men sade då också att förslagen skulle finnas klara att skicka ut på remiss inom kort.
Moderaterna mycket kritiska
– Regeringen smular steg för steg sönder den reglerade invandringen och det förslag Socialdemokraterna stod bakom i migrationskommittén, säger Maria Malmer Stenergard, Moderaternas migrationspolitiska talesperson och ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott.
Regeringen motiverar förslagen, som ska vara tillfälliga lättnader i gymnasielagen, med att läget på arbetsmarknaden har blivit kärvare under pandemin och att det därmed är svårare att hitta arbete.
TT: Är det inte rimligt att lätta på kraven med anledning av pandemin?
– Nej, det finns ingen rimlighet i det. Vi kan inte anpassa invandringslagstiftningen efter pandemin eller ekonomin, anser Maria Malmer och hävdar att det heller inte är rimligt gentemot de ”ensamkommande”.
De behandlas i en mening riktigt illa, påtalar hon.
– Gång på gång har man (regeringen) tänt ett hopp som bara leder till, i många fall, en lång ,utdragen utvisning eftersom de ändå inte klarar att leva upp till kraven.
Moderaterna är mycket kritiska även till hanteringen av förslagen. Regeringen har utlovat en proposition i frågan senast den 8 april. Det är två månader dit, vilket innebär att regeringen omöjligen kommer att kunna leva upp till grundlagen om hur förslag ska beredas och att berörda måste ha rimlig tid att studera det och komma med synpunkter.
C och L säger också nej
Centerpartiet skulle kunna ge regeringen majoritet, men säger nej, enligt uppgift till TT.
"Vi står kvar vid det besked som lämnades i december" meddelar presstjänsten på C i ett sms.
Centerpartiet stoppade i december, tillsammans med de övriga borgerliga partierna och Sverigedemokraterna, andra tillfälliga lättnader som regeringen ville göra i reglerna kring den så kallade gymnasielagen.
– Vi säger nej, säger Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm till TT.
Det är inte rimligt att göra undantag i migrationslagarna för en viss grupp som saknar skyddsskäl, framhåller han.
Lagändringarna föreslås träda i kraft den 20 juli 2021 och gälla till utgången av juni 2023.
TEXT: Lars Larsson/TT