Facebook noscript imageRegeringen vill se strängare säkerhetskontroll för statliga tjänster
Nyheter
Regeringen vill se strängare säkerhetskontroll för statliga tjänster
Reglerna för säkerhetsprövning ska utredas. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT
Reglerna för säkerhetsprövning ska utredas. Foto: Henrik Gustafsson Nicander / TT

En ny utredning ska se över reglerna för säkerhetsprövningar för statliga tjänster inom bland annat polis och rättsväsende. Bland annat ska dubbla medborgarskap beaktas liksom möjligheterna att stänga av statligt anställda som inte klarar en säkerhetsprövning.

På en pressträff i dag meddelade Säpochefen Charlotte von Essen och justitieminister Gunnar Strömmer att de vill se skärpt säkerhetsprövning i en rad fall. För jobb inom polisen, Säpo och andra statliga tjänster med känslig information måste bland annat dubbla medborgarskap eller andra kopplingar till utlandet beaktas.

Regeringen tillsätter en utredning i frågan.

Redan i fjol ville Säpo att arbetet skulle börja men först nu kommer det igång. De vill att det ska bli tydligare att dubbla medborgarskap ska beaktas som en tänkbar säkerhetsrisk. En begäran om detta skickades till förra regeringen men inget skedde.

– Vi ser att hotet från främmande makt är högt i Sverige och att auktoritära stater som Ryssland, Kina och Iran agerar allt mer offensivt, sa Säpochefen Charlotte von Essen på pressträffen.

Säpo är nöjda
– Vi välkomnar den här utredningen. Jag tror att det är viktigt att analysera och överväga de olika alternativen, säger Charlotte von Essen.

Justitieminister Gunnar Strömmer menar att utredningen handlar om att både värna svensk säkerhet och rättssäkerheten för enskilda.

– Det finns både ett starkt säkerhetsintresse och ett starkt rättssäkerhetsintresse. Utredningen får naturligtvis i uppdrag att tillgodose båda de här intressena, säger han.

I dag ska dubbla medborgarskap beaktas men Strömmer vill se tydligare riktlinjer.

– Å ena sidan måste man slå fast att medborgarskap är en faktor som redan i dag lyfts som en riskfaktor. Nu vill vi tydliggöra riktlinjerna för det, säger han.

Utredningen, som ska presenteras nästa år, ska bland annat se över vilka uppgifter som ska ingå i underlaget för en säkerhetsprövning. Det ska också ges ett förslag till om man ska införa en möjlighet att överklaga besluten, något som inte kan ske i dag. Ytterligare en fråga som ska utredas är om statligt anställda som inte längre uppfyller kraven för säkerhetsprövning ska kunna stängas av från sin anställning.

Läs även: Dystert kronrekord - lägsta någonsin mot euron

Nyhetsredaktionen