Regeringen vill ge polisen utökade möjligheter till hemliga tvångsmedel. Genom att avlyssna kriminella hoppas man att fler brott ska förhindras och lagföras. Hemliga tvångsmedel ska också användas för att utreda fler typer av brott. De nya reglerna införs i oktober i höst.
Brottsbekämpande myndigheter ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel. Det meddelade justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff under torsdagen.
Justitieministern påpekar att hemliga tvångsmedel är ett mycket viktigt verktyg vid bekämpandet av tung organiserad brottslighet. Polisen kommer därför att kunna avlyssna kriminellas mobiltelefoner i större utsträckning – vilket kan innebära en stor betydelse för utredningar och vara direkt avgörande för att få någon fälld för brott.
– Den här lagstiftningen finns redan idag. Vi anknyter till en befintlig lagstiftning, men den lagstiftning vi har idag är bara tillgänglig för Säkerhetspolisen som kan använda preventiva tvångsmedel i sin verksamhet för att förhindra terrorism och spioneri. Och nu öppnar vi upp den verktygslådan för polis och åklagare, säger Gunnar Strömmer.
Förslagen innebär bland annat att tvångsmedel ska få användas i fler fall i syfte att förhindra särskilt allvarlig brottslighet som förekommer inom kriminella nätverk. Avlyssning och andra hemliga tvångsmedel ska också få användas i fler typer av brott. Den hemliga avlyssningen ska även kunna ske utan en konkret brottsmisstanke, för att förhindra brottslighet, uppger Strömmer.
Polisen välkomnar lagförslagen
De nya reglerna kommer att göra det möjligt att sätta upp hemlig kameraövervakning och övervaka en misstänkt person i stället för en viss plats. På så sätt kan polisen fortsätta övervaka en misstänkt person även om hen byter mobiltelefon, eller byter plats på ett avtalat möte.
I en debattartikel i Aftonbladet påtalar Tidöpartierna att den personliga integriteten kommer att få stå tillbaka till viss del men att det är en avvägning som gjorts, då människors frihet i det offentliga rummet blivit allt mer inskränkt på grund av kriminaliteten.
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att polisen efterfrågat den här typen av verktyg en längre tid. Även Åklagarmyndigheten välkomnar hemliga tvångsmedel.
– Den grova organiserade brottsligheten är systemhotande och riskerar att skada tilliten till rättsstaten. En viktig del i regeringens arbete med att bekämpa den grova organiserade brottsligheten är att se till att polis och åklagare får tillgång till de verktyg som krävs för att komma åt de kriminella gängen. Och det snabbt – regeringen har därför arbetat hårt för att lagändringarna ska kunna träda i kraft redan den 1 oktober, säger Gunnar Strömmer.
Läs även: Annika Strandhäll om El-Haj: ”En god socialdemokrat”