Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) vill höja kraven och begränsa bidragen till personer som inte är svenska medborgare. Hon vill även att arbetskraftsinvandringen från tredje land skärps.
– Min ambition är att det ska krävas mer för att ta del av välfärden, säger hon i SVT:s 30 min.
Under torsdagskvällen medverkade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) i SVT:s intervjuprogram 30 min.
Maria Malmer Stenergard vill bland annat att bidrag till personer som inte är svenska medborgare begränsas. Hon pekade särskilt ut barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning som förmåner som kan komma att strypas.
– Min ambition är att det ska krävas mer för att ta del av välfärden, säger hon.
Migrationsministern betonar att det svenska medborgarskapet ska uppgraderas på så sätt att icke-medborgare inte lika enkelt ska kunna få förmåner per automatik.
Hittills har svensk migrationspolitik varit för slapp och kravlös, anser hon.
– Jag är fullt övertygad om att den kravlösa integrationspolitik vi har haft, som har inneburit att man får bidrag oavsett hur mycket man ansträngt sig, leder till utanförskap i mycket större utsträckning än om du faktiskt vågar ställa krav, säger hon.
Skärpt arbetskraftsinvandring
Under fredagsmorgonen medverkade även Stenergard på regeringens pressträff om skärpta villkor för arbetskraftsinvandringen tillsammans med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och Ludvig Aspling (SD).
Regeringen vill att arbetskraftsinvandringen från tredje land skärps. Målet är att få stopp på låglöneinvandring och bekämpa fusk och kriminalitet kopplat till den. Regeringen tillsätter därför en snabbutredning för att få bukt med problemet.
– För såväl seriösa företag som arbetstagare är det viktigt att kriminalitet och fusk som är kopplat till arbetskraftsinvandringen bekämpas med full kraft, säger Stenergard.
Ludvig Aspling (SD) säger att vissa branscher utnyttjar och missbrukar systemet med arbetskraftsinvandringen och nämner specifikt fusket inom personlig assistans. Han säger att hela branscher kan komma att exkluderas från möjligheten att beviljas arbetstillstånd.
– När vi ser att det fuskas systematiskt är det viktigt att regeringen griper in, säger han.
Maria Malmer Stenergard nämner även skönhetsbranschen, men säger att frågan ska utredas vidare.
Läs även: TV: Armenier häktad för mord på 50-årig kvinna [varning för starka bilder]