När regeringen på tisdagen gav tillstånd till att bygga två nya havsbaserade vindkraftsparker i Kattegatt var det också en maktdemonstration mot SD, försvaret, länsstyrelsernas experter och miljödomstolarna.
Regeringen gav klartecken till projektet Kattegatt Syd utanför Falkenberg, där statliga bolaget Vattenfall står bakom ansökan, samt projektet Galene utanför Varberg, som bolaget OX2 driver.
De godkända vindkraftsparkerna beräknas ge 6,5 terawattimmar el per år. Det motsvarar ungefär en kärnkraftsreaktor.
– Det är av särskild betydelse för industrin i södra Sverige, sade energiminister Ebba Busch (KD) på presskonferensen.
För regeringen var det här ett viktigt besked för att visa att man vill se en utbyggnad av både vindkraft och kärnkraft.
Gick till val på kärnkraft
Den nuvarande regeringen gick till val förra året med utbyggnad av kärnkraften som en profilfråga. Men enligt Energimyndigheten är det huvudsakligen mer vindkraft som kan leverera det nödvändiga tillskottet av ny elektricitet de närmaste tio åren.
Energimyndighetens prognoser pekar på att elanvändningen kan fördubblas till 2045.
– Vindkraft är det kraftslag som kan byggas ut snabbast med stora volymer till låg produktionskostnad, sade den statliga utredaren Ulrika Liljeberg, tidigare kommunalråd i Leksand, numera riksdagsledamot för Centerpartiet, när hon nyligen presenterade sin utredning Värdet av Vinden.
Men regeringens ja till de två havbaserade projekten var också en signal till länsstyrelserna, försvaret och miljödomstolarna att svaret ska vara ”ja” och att det är bråttom.
Vindkraftsprojekt på land stupar i dag ofta på nej från berörda kommuner, som har vetorätt. Miljöprövningarna hos länsstyrelserna och beslut i Mark- och miljödomstolarna sätter stopp för vindkraft både på land och till havs.
Frustrerad minister
En källa med insyn i regeringen berättar att energiminister Ebba Busch (KD) trädde in i regeringen med sina erfarenheter från kommunalrådsposten i Uppsala och trodde att det snabbt skulle gå att få kontroll över situationen även i den statliga världen.
Någon månad senare beklagade sig statsrådet över att svenska myndigheter och dess experter lever sina egna liv och är svåra även för en minister att rå på.
Det försöker regeringen ändra på nu. Det var ingen slump att statsminister Ulf Kristersson backade upp Ebba Busch och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari på presskonferensen.
SD och försvaret körs över
Tisdagens ja från regeringen kom trots att båda vindkraftsparkerna ligger överklagade hos Mark- och miljödomstolen, därtill med ett klart nej för Galene från länsstyrelsens experter: en länsfiskekonsulent, en naturvårdsdirektör, en naturvårdshandläggare och en marinbiolog.
Tisdagens beslut innebär även att Försvarsmakten körs över. Försvarsmakten har redan slagit fast att man motsätter sig vindkraftsparken Kattegatt Syd, eftersom den ”riskerar att medföra påtaglig skada” på Sveriges militära intressen, skriver Dagens Nyheter.
Till sist innebär beslutet att regeringens stödparti Sverigedemokraterna åter fick en tydlig signal om att elförsörjning är viktigare än nöjda sverigedemokrater.
– Det är frustrerande att man återigen undviker att samordna de här frågorna med oss. Vi fick information sent i går om att en pressträff skulle hållas men ingenting om innehållet. Det finns en systematik i det här när det gäller vindkraftsfrågor. Vi behöver lyfta det här till partiledarnivå, sa Tobias Andersson (SD), ordförande i riksdagens näringsutskott, till Dagens Nyheter efter beskedet.
fakta
Vindkraftparkerna som fick ja
Kattegatt Syd med upp till 80 vindkraftverk kan komma att bli norra Europas största vindkraftspark med en kapacitet som i nuläget motsvarar cirka 3 procent av Sveriges totala energiproduktion. Det 122 kvadratkilometer stora området ligger cirka 25 kilometer utanför Falkenberg inom svensk ekonomisk zon.
Källa: Vattenfall och regeringens presskonferens
OX2 planerar en etablering av en vindpark till havs i Kattegatt i Sveriges ekonomiska zon utanför Hallands kust. Vindparken benämns Galatea-Galene efter två grekiska havsnymfer och består av två delområden belägna cirka 25 km utanför Falkenberg och Varberg.
Det ena området, Galene, som nu fått ja av regeringen, ska bestå av 21 vindkraftverk och beräknas ge 1,5 TWh el.
Källa: OX2 och regeringens presskonferen.