Startlån på max 250 000 kronor per förstagångsköpare. Det förslås i en utredning som regeringen beställt och som presenterades i dag. Detta belopp är avsett att täcka en större del av den kontantinsats som krävs.
Bostadspriserna i Sverige har stigit konstant de senaste tjugo åren. Enbart förra året steg de med 14 procent i centrala Stockholm och med 11 procent i centrala Malmö. En genomsnittlig etta på 30 kvadratmeter ligger på runt 2,6 miljoner kronor i Storstockholm, 1,5 miljoner kronor i Storgöteborg och 1 miljon kronor i Stormalmö, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Potentiella bostadsköpare bedöms genom en kreditprövning som utförs av den bank som lånar ut pengar. Sedan 2015 krävs även en kontantinsats på minst 15 procent av värdet på bostaden.
– Det är svårt att spara ihop kontantinsatsen på grund av de ökande bostadspriserna, säger utredaren Eva Nordström vid en pressträff.
Bostaden som köpts måste belånas med minst 85 procent och startlånet får aldrig överstiga mer än tio procent av bostadens värde.
Det innebär att man skulle kunna låna upp till 95 procent av bostadens marknadsvärde genom ett startlån på max 250 000 kronor per förstagångsköpare. Par eller ensamstående vårdnadshavare med barn föreslås få ta del av startlån med ett maxbelopp på 500 000 kronor.
– Vi vill möjliggöra för ensamstående föräldrar med barn att inte bli för trångbodda […] Nivån på det föreslagna maxbeloppet kan komma att justeras uppåt av myndigheterna, tillägger Nordström.
Vilka räknas som förstagångsköpare?
Man får inte ha ägt en primärbostad de senaste tio åren, så startlånet riktar sig främst till unga samt nyanlända och de som hyrt sin bostad under en längre tid. Man måste folkbokföra sig i bostaden och vara kreditvärdig för banklån för att kvalificera sig för startlån.
Utredningen beräknar att uppemot 400 000 personer berörs av de föreslagna startlånen, främst i landets tre storstadsregioner.
– Vi uppskattar att omkring 20 000 förstagångsköpare per år skulle kunna nyttja startlånet. Det totala garantibeloppet beräknas uppgå till runt 15 miljarder kronor efter fem år, enligt Nordström.
Statlig garanti
Utredningen föreslår att startlånen erbjuds av privata bolåneaktörer och inte av staten.
– Det kommer att ge lägre ränta än blancolån, och startlånet ska amorteras först. I de fall bostaden säljs med förlust och startlånet inte är fullt amorterat så ersätter staten bolåneaktören, säger Nordström.
Bankerna erbjuds en statlig garanti för startlånen mot en avgift som uppskattas ligga runt en procent av startlånet.
– Bolåneaktörerna ska betala för den. Sedan tror jag att de kommer att ta avgiften vidare och låta förstahandsköparna betala, medger Nordström.
Utredningen ska nu skickas ut på remiss.
Läs även: Unga nekas bolån trots stabil inkomst