Facebook noscript imageReinfeldt jämför Trump med Erdogan
Politik
Reinfeldt jämför Trump med Erdogan
Tidigare statsminister och M-ledare Fredrik Reinfeldt drar paralleller mellan presidenterna Donald Trump och Recep Tayyin Erdogan. Foto: Alex Brandon/ Claudio Bresciani/Vlasov Sulaj/AP/TT
Tidigare statsminister och M-ledare Fredrik Reinfeldt drar paralleller mellan presidenterna Donald Trump och Recep Tayyin Erdogan. Foto: Alex Brandon/ Claudio Bresciani/Vlasov Sulaj/AP/TT

I en intervju med Svenska Dagbladet drar Fredrik Reinfeldt paralleller mellan USA:s president och Turkiets auktoritäre ledare Recep Tayyin Erdogan. Ronie Berggren, expert inom amerikansk politik, kritiserar Reinfeldts jämförelse mellan ledarna och kallar den ”ohederlig”.

På SvD:s fråga om man verkligen kan jämföra Trumps USA med Erdogans Turkiet svarar Reinfeldt jakande.

– Ja, i den meningen att Erdogan först sågs som en reformator som skulle öppna upp Turkiet och demokratisera. Men det som börjar på ett visst sätt kan bli något annat, säger han till tidningen.

Reinfeldt förtydligar senare jämförelsen mellan de två ledarna:

– Ja, om man jämför Donald Trumps två mandatperioderna med Erdogans utveckling. Under Trumps andra mandatperiod är det väsentligt mer hotfullt mot den amerikanska demokratin, och ekonomin skulle jag vilja tillägga, jämfört med vad han gjorde under sin första mandatperiod.

– De gör anspråk på att all form av verksamhet ska vara böjliga inför dem, tillägger Reinfeldt när han talar om både Trump och Erdogan.

”Självskadebeteende”

Den förre moderatledaren beskriver Trumps första hundra dagar i andra mandatperioden som ”bland de mest omtumlande jag har sett under mitt liv”.

– Jag är närmast chockad över det självskadebeteende som USA nu uppvisar och hur snabbt de faller i anseende som ett land att se upp till när det gäller västerländska värdeideal, säger Reinfeldt till SvD.

Berggren: Trump vill stärka USA – inte sin egen position

USA-experten Ronie Berggren, är kritisk mot Reinfeldts uttalanden.

– Att jämföra Trump, som är en demokratiskt vald president och som absolut håller demokratin högt, med Erdogan - det är väldigt ohederligt. Erdogan är islamist. Erdogan vill absolut bara ha egen personlig makt, det vill ju inte Trump, säger Berggren till Bulletin.

Han tillägger att Trump snarare vill stärka USA som nation, inte sin egen position.

Institutioner motarbetar republikaner

Berggren menar att USA:s institutioner utgör ett reellt problem för republikanska presidenter.

– USA präglas av djupa vänsterliberala institutioner och dom sätter underifrån lite grann agendan eller käppar i hjulen för alla republikanska presidenter, förklarar han.

Detta handlar enligt Berggren inte om någon konspirationsteori utan om en reell situation som påverkar styrningen av landet.

Trump starkare men inte auktoritär

Reinfeldt lyfte i intervjun fram betydelsen av oberoende institutioner som en viktig del av en fungerande demokrati.

– När jag gick i skolan beskrevs det som att demokrati var vår rätt att rösta, men demokrati är mycket mer än så. För mig, framför allt, handlar det om starka, oberoende institutioner, förklarade han för SvD.

Berggren erkänner att Trump agerar med större bestämdhet i sin andra mandatperiod, men avfärdar att detta skulle utgöra ett hot mot demokratin.

– Han har ju halvt rätt i att Trump är mycket tuffare nu än vad han har varit. Och det är ju Trump därför att han har den erfarenheten. Han vet hur det är att vara president, säger Berggren till Bulletin och betonar att detta inte innebär att Trump är auktoritär.

– Han är starkare, ja - men inte mer hotfull. Trump hotar inte demokratin, han avskaffar inte demokratin – det finns inga likheter mellan honom och Erdogan, tillägger han.

Reinfeldts egen position ifrågasatt

Reinfeldts uttalanden kommer endast några månader efter att han själv inte föreslagits till omval som ordförande för Svenska Fotbollförbundet. Hans tid på posten präglades av flera omdiskuterade beslut, bland annat fick han i december 2024 stark kritik när han meddelade att Sverige skulle stödja Saudiarabien som VM-arrangör 2034.

Lars-Christer Olsson, som förlorade ordförandevalet mot Reinfeldt 2023, uttryckte sig senare kritiskt om hans ledarskap.

– Jag tycker inte att Fredrik Reinfeldts ledarskap har fungerat i svensk fotboll. Det har varit en onödig parentes i svensk fotboll, sade Olsson tidigare till TT och tillade att Sverige som fotbollsland förlorat renommé både nationellt och internationellt under Reinfeldts tid.

Återvänder till näringslivet

Timingen för Reinfeldts uttalanden sammanfaller med hans återkomst till näringslivet. Efter tiden i Fotbollförbundet har han återvänt som senior rådgivare till kommunikationsbyrån Paues Åberg.

Reinfeldt har också kvar flera andra uppdrag, bland annat som ordförande i branschorganisationerna Visita och Drivkraft Sverige.

Cecilia Aspegren

Journalist.