Barnmat och välling är två av de produktkategorier som nått den högsta prisökningen i februari, sett till landets matvarupriser. Prisökningen på mat i februari beräknas vara den högsta någonsin uppmätt, samtidigt som man ännu inte kan garantera att stegringen börjar plana ut.
Matpriserna skenar. Enligt den oberoende sajten Matpriskollen är prisökningen på mat i februari den högsta sajten någonsin uppmätt.
– Så här höga tal har vi aldrig sett förut, säger sajtens grundare Ulf Mazur till TT.
Mazur berättar att februari månads prisökning, som alltså ligger på 2,1 procent på dagligvaror, är ett nytt rekord. För enbart mat är ökningen ännu större, med en ökning på 2,5 procent jämfört med januari. Sedan Matpriskollen inledde sina mätningar 2015 har en sådan stor ökning aldrig uppmätts.
– För hela 2021 var prisökningen på dagligvaror 1,1 procent. Nu är det dubbelt så mycket bara i februari.
”Går inte ihop”
Under årets två första månader ligger den totala prisökningen på 3,4 procent för dagligvaror. Ser man på prisutvecklingen under tolv månader ligger den på 15,2 procent för dagligvaror, och 17,8 procent för matvaror.
Ulf Mazur ser en förvärrad situation för de som lever med små marginaler.
– Det går inte ihop för många. Det börjar bli ett problem som politiker behöver göra något åt, särskilt för exempelvis ensamstående med barn. De som har det tuffast måste ha mat på bordet.
Just föräldrar med småbarn är några som påverkas hårt, detta eftersom priset på barnmat ökat mest i pris i februari. Totalt ser man en ökning på 10,8 procent, men individuellt är det framför allt vällingen som blivit dyr. Där har priset stigit med 11,7 procent i genomsnitt på alla artiklar. Ett urval av vällingsorter kan även ha sett en prisökning med hela 20 procent.
Andra barnmatsprodukter, exempelvis barnmatsburkar, har ökat med 9,3 procent. Så kallade ”klämmisar”, ett populärt mellanmål ofta bestående av mosad frukt i påsar, har stigit med 5,5 procent i februari.
– Sist barnmaten höjdes, i augusti förra året, höjdes både blöjor, välling och barnmat. Nu är det mest barnmaten, men det drabbar utsatta grupper.
Även produkter som djurmat, grönsaker, snacks och godis har stigit rejält. Till skillnad från tidigare, då enbart vissa kategorier av matvaror sett en kraftig påverkan, är det nu i stället ökningar i alla led. Såväl förpackningar, transporter, råvaror samt importerade produkter står tillsammans som orsak till att priserna trycks upp.
– Priserna får inte stiga mer, det gör oss så fattiga, säger han, och konstaterar att varje procent som matpriserna stiger innebär ökade kostnader för konsumenterna på tre miljarder kronor.
Planar inte ut
Men ännu ser det inte ut att vara över. När produktgrupper väl höjts så handlar det om stora kliv uppåt, menar Mazur. Mellan 10 och 50 procents höjningar är inte ovanliga, och bör därför inte ses som överraskningar i framtiden.
Matvarukedjor som Coop, Willys, Ica och Hemköp har sett höjningar. Den allra största prisökningen hittas hos Citygross, där priserna höjts i genomsnitt med 3,2 procent.
– Men de kommer nog att fortsätta att höja, säger Ulf Mazur.
Läs även: Två tonåringar anhållna för mordet i Tullinge