Vid söndagens propalestinska demonstration i Göteborg pekade Kristofer Lundberg, gruppledare för Vänsterpartiet Angered i Göteborg, ut journalisten Richard Devcic från talarscen som ”den rasistiska journalisten”. Devcic beskriver hur han därefter blev omringad, spottad på och slagen samt hur hans mobil blev stulen.
– Det låter väldigt illa, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, till Bulletin när han får höra om fallet.
– Låt oss sända Bulletin, det politiska etablissemanget, den rasistiska journalisten, ytterligare en gång, det som också står på en av banderollerna som kommer att stå längst fram i demonstrationen: ”From the river to the sea, Palestine will be free!”, vrålade Kristofer Lundberg under talet i ett videoklipp som laddats upp på sociala medier.
Läs mer: V-politiker pekade ut journalist i publiken: ”Fientlig media”
Richard Devcic, som driver Youtubekanalen Sverigebilden, uppfattade utpekandet som ett försök till uppvigling från Kristofer Lundberg. Detta på grund av den tidigare artikeln om Lundberg i Bulletin.
Enligt Devcic började flera personer därefter att spotta och slå på honom och dessutom blev hans mobil stulen innan han blev ivägdragen från platsen.
Lundberg säger att tryggheten gäller för alla på deras demonstrationer men avfärdar samtidigt journalistens utsaga som ”rent nonsens”.
– Jag har stått från talarscen och jag har inte sett något sådant hända. Men det finns såklart ett syfte för honom att säga det. Det har inte hänt tidigare på våra manifestationer när vi uppmärksammat och bett folk att inte intervjuas av fientlig media, säger vänsterpartisten till Bulletin.
”Låter inte bra”
När Bulletin frågar Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser, om hur han ser på händelsen säger han att han inte har hört talas om den. Utifrån Bulletins beskrivning tycker han emellertid att det ”låter väldigt illa”.
– Jag har inte sett det du pratar om, men det låter inte bra.
Han fortsätter:
– Jag har ingen uppfattning om fallet i sig. Men journalister som är ute och gör ett jobb ska man aldrig ge sig på såklart.
Rent generellt, vad tycker du att politiker har för ansvar för att reportrar ska känna sig trygga när de rapporterar från deras tal eller evenemang?
– Som politiker tycker jag såklart att man har ett jättestort ansvar att se till att man inte piskar upp något hat eller hot mot journalister. Det ser vi ganska ofta på sociala medier framför allt exempel på. I förlängningen leder det till att det finns personer i svansen som kommer att agera, det finns ju en klar risk för det.
”Klart olämpligt”
Erik Larsson säger att hat och hot mot journalister ökar och att säkerheten för journalister har försämrats i Sverige de senaste åren. På Reportrar utan gränsers index för pressfrihet ligger Sverige på plats 4 av 180. Men vad gäller säkerheten för journalister hamnar Sverige först på plats 40 i organisationens mätning.
– Så det gäller för samtliga politiker att man tar sitt ansvar och att man inte sprider osanningar om medierapporteringen, säger Larsson.
Ordföranden är återigen tydlig med att han inte känner till händelsen i Göteborg, men ger en generell åsikt i frågan.
– En generell åsikt är att det är klart olämpligt att peka ut enskilda reportrar och driva kampanj mot enskilda reportrar, säger han.
Läs även: TikTokare lanserar konspirationsteori om judisk agenda bakom Musikhjälpen