Facebook noscript imageRichard Dawkins: ”Jag gillar att leva i ett kulturellt kristet land”
Kultur
Richard Dawkins: ”Jag gillar att leva i ett kulturellt kristet land”
Den profilerade ateisten Richard Dawkins föredrar kristendomen framför islam. Foto: Adam Ihse/TT
Den profilerade ateisten Richard Dawkins föredrar kristendomen framför islam. Foto: Adam Ihse/TT

Professorn och den ateistiske debattören Richard Dawkins anser att kristendomen i grund och botten är en hygglig religion, men att islam inte är det. Det säger han i en intervju med brittiska LBC. – Om jag behövde välja mellan kristendomen och islam skulle jag välja kristendomen varenda gång, säger Dawkins.

Den brittiske evolutionsbiologen Richard Dawkins har länge profilerat sig som en ateistisk debattör och kritiker av religion. Kritiken mot organiserade religioner – och i synnerhet kristendomen – har han bland annat skrivit om i boken Illusionen om Gud (2006).

Men trots att han är en uttalad kritiker av den metafysiska delen inom kristendomen så anser sig Richard Dawkins fortfarande vara ”kulturellt kristen”. Och till LBC säger han att han föredrar att leva i ett kulturellt kristet land, vilket han menar att Storbritannien fortfarande är.

– Jag måste säga att jag var lite förskräckt över att höra att Ramadan lyftes upp istället [för påsken]. Jag anser att vi kulturellt sett är ett kristet land, jag kallar mig för en kulturellt kristen. Jag är ingen troende, men det finns en skillnad mellan att vara en troende kristen och att vara en kulturellt kristen, säger Dawkins och fortsätter:

– Jag älskar psalmer och julsånger och känner mig på ett sätt hemma i den kristna livssynen. Jag känner att vi är kristet land i det avseendet.

Vidare uppger han att antalet människor som tror på kristendomen statistiskt sett går ner och att han är glad över det.

– Men jag vore inte glad om vi exempelvis förlorade alla våra katedraler och våra vackra församlingskyrkor. Så jag räknar mig som en kulturellt kristen.

Föredrar kristendomen framför islam

Att byta ut kristendomen mot en alternativ religion anser Dawkins skulle vara ”förskräckligt”. Och i valet mellan kristendom och islam är han tydlig med vilken religion han föredrar.

– Om jag behövde välja mellan kristendomen och islam skulle jag välja kristendomen varenda gång. Det verkar för mig vara en i grunden hygglig religion, på ett sätt som jag inte tycker att islam är.

När han ombes förklara sin ståndpunkt nämner han till att börja med kvinnosynen inom islam. Han säger att kristendomen också har haft sina problem i hur man behandlar kvinnor, men ser problemet inom islam som större.

– Det finns en aktiv fientlighet gentemot kvinnor som jag tror främjas av de heliga böckerna inom islam. Jag pratar inte om individuella muslimer, som förstås är ganska annorlunda. Men doktrinerna inom islam – haditherna och Koranen – är i grunden fientliga mot kvinnor, fientliga mot homosexuella och jag finner att jag gillar att leva i ett kulturellt kristet land, även om jag inte tror på ett ord av den kristna tron, säger Dawkins.

Vidare menar han att i de fall kristendomen kan ses som motkraft mot islam så är det en bra sak.

– I Afrika till exempel där du har missionärer från båda religionerna som verkar. Vad gäller det är jag på ”lag kristna sidan”.

Läs även: Sjunnesson: Från Jesus till Kristus på tre dagar

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu