Facebook noscript imageRiksbankstopp: Börjar få kontroll på inflationen
Ekonomi
Riksbankstopp: Börjar få kontroll på inflationen
Vice riksbankschef Martin Flodén håller tal om det ekonomiska läget och penningpolitiken. Arkivbild. Foto:CHRISTINE OLSSON/TT
Vice riksbankschef Martin Flodén håller tal om det ekonomiska läget och penningpolitiken. Arkivbild. Foto:CHRISTINE OLSSON/TT

Inflationen håller på att tämjas och januarisiffran skrämmer inte Riksbanken. – Utgå dock inte från snabba räntesänkningar när det väl är dags, säger vice riksbankschef Martin Flodén.

Under förmiddagen framträdde Flodén i Stockholm och kommenterade då för första gången gårdagens inflationssiffror avseende januari.

– I stora drag var de i linje med både vad vi och andra förväntat oss. Det var inga siffror som förändrade den bild vi hade vid vårt senaste penningpolitiska möte, säger Flodén som under sitt tal lyfte att man nu ”börjar att få kontroll på inflationen”.

Räntesänkning i närtid

Riksbanken meddelade i samband med det senaste räntebeskedet att det nu kan bli aktuellt med en sänkning av styrräntan under första halvåret. Från marknadshåll ligger också bedömningen att det ska ske antingen i maj eller juni och därefter följas av en rad sänkningar, hos flera aktörer är bedömningen 4–6 stycken.

Flodén vill dock inte släppa helt på räntebromsen och poängterar att det inte är en självklar utveckling.

– Jag ser heller inte att vi kommer att sänka styrräntan jättesnabbt. Det är inte huvudscenariot, utan det är så mycket osäkerhet. Båda utvecklingarna är tänkbara och vi kommer inte att lova något, säger han och utvecklar:

– Det är en sak att göra prognoser, utfallet kan bli något helt annat. Det är därför som man reagerar i små steg för att utvärdera varje steg. Visste vi med säkerhet att räntan behöver sänkas en hel del skulle vi ta stora steg.

Svagt konjunkturläge

Har du farhågor om att hushållen tänker att ”det värsta är över nu” och att konsumtionen ska påverkas?

– Jag ska inte säga att det är en farhåga men det är något vi tittar på. Den utveckling du nämner är dock inte den vi ser framför oss och vi tycker ändå att konjunkturläget är ganska svagt och hushållens konsumtion har dämpats.

Första vice riksbankschef Anna Breman gav en snarlik bild i ett tal senare på tisdagen.

”Risken för att inflationen ska bita sig fast på för hög nivå har minskat de senaste månaderna. Som vi kommunicerade vid vårt senaste penningpolitiska möte ska penningpolitiken inte vara mer åtstramande än nödvändigt. Men vi måste ha beredskap för att det kan komma bakslag”, sade hon enligt ett förskrivet tal publicerat av Riksbanken.

TT Nyheter