Facebook noscript imageRiksdagen ger grönt ljus för pandemilagen
Politik
Riksdagen ger grönt ljus för pandemilagen
Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Riksdagen sade ja till regeringens förslag om en tillfällig lag och vissa lagändringar som möjliggör fler åtgärder för att motverka trängsel och därmed hindra spridningen av sjukdomen covid-19.

Särskilda begränsningar ska kunna införas för både verksamheter och platser. Det kan till exempel gälla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, platser för fritids- eller kulturverksamhet som är öppna för allmänheten, handelsplatser som köpcentrum och gallerior som är öppna för allmänheten, kollektivtrafik och inrikes flygtrafik samt platser för privata sammankomster. 

Vid behov ska folksamlingar av en viss storlek kunna förbjudas på platser dit allmänheten har tillträde samt serveringsställen kunna stängas. Den tillfälliga covid-19-lagen ska gälla från och med den 10 januari till och med den sista september 2021.

Riksdagen anser att rätten till ersättning bör göras mycket tydligare och att en verksamhet som drabbas av regeringens föreskrifter som meddelas med stöd av den nya covid-19-lagen eller lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen, som huvudregel ska ersättas.

”Vi vill använda lagen”

Lagen börjar gälla på söndag och regeringen tänker använda lagen ”i närtid. Parallellt med lagstiftningsarbetet i riksdagen har förordningar förberetts som bland annat omfattar handelsplatser, sportanläggningar och kommersiell uthyrning av privata festlokaler.

– Vi vill använda lagen, säger Lena Hallengren efter att riksdagen gett grönt ljus.

Hon hänvisar till de områden som regeringen redan har pekat på och förberett förordningar för, som de mest angelägna.

– Det ligger väl nära till hands, säger Lena Hallengren, utan att gå in på vilka konkreta åtgärder hon vill införa.

I fredagens riksdagsdebatt betonade Hallengren att pandemilagen visserligen ger möjlighet att stänga ned verksamheter, men att det inte är huvudsyftet.

– Det handlar i första hand om åtgärder som hindrar smittspridningen, men utan att lägga onödiga begränsningar på sådant som kan genomföras smittsäkert, säger Lena Hallengren.

Det kan till exempel handla om begränsade öppettider och antal besökare som tillåts.

TEXT: Bulletin/TT. 

TT Nyheter