Efter att demonstranter kastade tomater från riksdagens läktare, har säkerhetsarbetet i parlamentet ifrågasatts. – Vi ser allvarligt på händelsen och överväger åtgärder, säger Niklas Åström, säkerhetschef på riksdagen till Bulletin.
Händelsen ägde rum under torsdagen när en grupp demonstranter lyckades kasta tomater från läktaren mot talarstolen under pågående debatt. Enligt riksdagens säkerhetschef Niklas Åström ser man allvarligt på det inträffade och har redan börjat utvärdera säkerhetsåtgärderna.
– Vi ser allvarligt på det som inträffade, det behövs god säkerhet. Det är en förutsättning för att riksdagen ska kunna fungera och arbeta i kammaren utan allvarliga störningar, säger Åström till Bulletin.
Balans mellan säkerhet och integritet
Enligt Åström genomgår alla besökare till riksdagens läktare redan nu säkerhetskontroller, som inkluderar säkerhetsbågar och röntgen. Exakta detaljer kring dessa kontroller avslöjas dock inte av säkerhetsskäl.
Samtidigt belyser Åström de utmaningar som finns i att balansera säkerhet med integritet och öppenhet.
– Det finns också rättsliga förutsättningar, alltså regelverk kring kroppsvisitationer, hur de exakt får ske, förklarar han.
Han tillägger:
– Det här är ju händelser som är svåra att garantera att inte någon tar med sig ett föremål som kan vara svårt att detektera rent tekniskt. Givet att man ska få ha kläderna på sig eller att en kroppsvisitation inte blir för integritetskränkande.
Öppenhet prioriteras trots incidenten
Trots incidenten betonar säkerhetschefen vikten av att allmänheten fortsatt ska ha tillgång till riksdagen:
– Vi värnar om värdet att allmänheten på ett väldigt bra sätt ska kunna komma in och ta del av vårt arbete i kammaren. Det är en viktig upplevelse och en viktig del i demokratin.
Åström medger dock att torsdagens händelse kan leda till förändringar:
– Tyvärr får sådana här händelser som är helt oacceptabla och brottsliga förmodligen påverkan på det. Man behöver anpassa sig efter hotbild och efter olika typer av risker.
”Förbereda oss på det värsta”
I ljuset av den höjda hotbilden mot Sverige har riksdagen redan vidtagit flera åtgärder för att förstärka säkerheten. Dessa inkluderar förbättringar inom fysiskt skydd, informationssäkerhet och personalsäkerhet.
Åström nämner även en ökad samverkan med Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.
– Vi har en ganska flitig övningsverksamhet också för att förbereda oss på det värsta, tillägger Åström.
Medan den exakta naturen av framtida säkerhetsåtgärder ännu inte är fastställd, är det tydligt att riksdagen står inför utmaningen att balansera öppenhet med nödvändigt skydd. Säkerhetschefen avslutar:
– Vi tittar löpande på vårt säkerhetsarbete och försöker anpassa det utifrån den verksamhet som bedrivs här och hot och risker.