Riksdagen släpper på restriktionerna och tillåter nu 349 ledamöter i kammaren.
– Jag förutsätter att alla ledamöter vaccinerar sig, säger talman Andreas Norlén.
Ända sedan den 16 mars 2020 har riksdagen varit begränsad på grund av pandemin. För att minska risken för smittspridning kom partiernas gruppledare och talmannen överens om att dra ned antalet ledamöter från 349 till 55 vid voteringar, ett antal som fortsatt skulle behålla mandatfördelningen i riksdagen.
Nu har gruppledarna och talmannen ingått en ny överenskommelse.
Redan vid riksmötets öppnande den 14 september kommer 349 ledamöter att ta plats i kammaren, enligt riksdagsförvaltningen, och sedan återgår man till normalläge även vid debatter och omröstningar.
– Bakgrunden är utvecklingen i samhället när det gäller pandemin och vaccinationsläget, så bedömningen är att det är möjligt att lätta på restriktionerna i riksdagen på ett ansvarsfullt sätt, säger talman Andreas Norlén till TT.
Rekommendationen om att bära munskydd släpptes under försommaren och finns alltså inte heller kvar. Däremot finns fortsatt möjlighet för ledamöter att delta digitalt vid utskottsmöten. Det är också möjligt att utnyttja andra lokaler än utskottssalarna för kunna hålla avstånd vid fysiskt deltagande. Andreas Norlén tycker att man därmed lättar på restriktionerna på ett balanserat sätt.
”Förutsätter det”
Det finns ingen möjlighet att ställa krav på att ledamöterna ska ha vaccinerat sig.
– Vi har inga formella möjligheter att ställa något sådant krav, ledamöterna är ju folkvalda och har rätt att delta i riksdagsarbetet oavsett om de vaccinerar sig eller inte. Men jag förutsätter att alla ledamöter vaccinerar sig, om det inte finns medicinska skäl, säger Andreas Norlén.
TT: Det finns viss osäkerhet kring smittspridningen och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier går smittan upp under hösten. Finns det möjlighet att återinföra restriktioner?
– Det gör det alltid, men vi har samrått med Folkhälsomyndighetens generaldirektör och har gjort bedömningen att det här ska kunna genomföras på ett smittsäkert sätt.
Fel signal?
TT: Finns det inte en risk att en återgång till ett normalläge sänder en signal om att det är över? Pandemin är ju inte över än.
– Därför är jag noga med att framhålla att det handlar om en balanserad och stegvis återgång. Efter riksmötets öppnande säger vi att alla ledamöter kan delta i voteringar men vi behåller möjligheten att delta i utskotten digitalt och när man deltar fysiskt så ser vi till att ledamöterna kan hålla avstånd.
Riksmötets öppnande har också anpassats, bland annat har minglet och den stora konserten på kvällen strukits ur programmet.