Facebook noscript imageRiksdagsledamot varnar: Chat Control hotar demokratin
Politik
Riksdagsledamot varnar: Chat Control hotar demokratin
Niels Paarup-Petersen (C) Foto: Johan Nilsson/TT.
Niels Paarup-Petersen (C) Foto: Johan Nilsson/TT.

I torsdags röstade riksdagens justitieutskott ja till förslaget om att stödja EU:s omstridda lagstiftning, allmänt känd som ’Chat Control’. Lagen syftar till att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet, men har kritiserats för att potentiellt kunna leda till omfattande övervakning av digital kommunikation. – Det är en enorm besvikelse, säger Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot för Centerpartiet till Bulletin.

CSAM-förordningen, mer känd som ’Chat Control’, är en omstridd lag vars uttalade syfte är att skydda barn från nätgrooming och sexuella övergrepp online. Förslaget initierades av den tidigare svenska EU-kommissionären Ylva Johansson.

Enligt förordningen skulle krypterade meddelandetjänster som WhatsApp och Facebook Messenger behöva implementera system för att kunna övervaka kommunikationen. Kritiker menar att detta i praktiken innebär att skapa en ’bakdörr’ i krypteringen, vilket skulle göra det möjligt att läsa användarnas meddelanden.

”Det är otroligt illa”

Lagen har mött hård kritik för dess potentiella inverkan på medborgarnas integritet. En som är kritisk mot förslaget är Niels Paarup-Petersen, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Paarup-Petersen uttrycker att beslutet att stödja Chat Control inte var överraskande, givet regeringens tidigare ställningstaganden.

– Det är anmärkningsvärt att Tyskland och andra länder håller fast vid rätten till privat kommunikation enligt EU-stadgarna och svensk grundlag, medan Sverige inte gör det. Det är otroligt illa, säger riksdagsledamoten.

Riskerna med Chat Control

Centerpartisten lyfter fram flera allvarliga risker med Chat Control. En huvudsaklig oro är risken för missbruk och utvidgning av systemet.

– Så snart tekniken är på plats, så finns ju förutsättningarna för att göra allt annat också. Det är därför det är så viktigt att inte installera den här dörren. För den här dörren kommer kunna öppnas för allt annat också, när den först finns där, varnar Paarup-Petersen.

Han påpekar också risken för försämrad effektivitet i polisarbetet. Paarup-Petersen förklarar att det finns tre huvudsakliga grupper av bilder som polisen hanterar: oskyldiga familjebilder, bilder som delas av ungdomar utan sexuella motiv, och bilder som sprids av faktiska förövare. Han menar att Chat Control riskerar att överbelasta systemet med de två första grupperna.

– Det som kommer hända nu är att i de första två grupperna kommer de få jättemycket mer. De kommer få lägga mycket, mycket mer tid på falska pedofiler som letar jämfört med den tid de har på att ligga på de som man verkligen, verkligen vill stoppa, säger Paarup-Petersen.

”Rätt till privat kommunikation”

Enligt Paarup-Petersen strider Chat Control mot grundläggande demokratiska rättigheter.

– Både i de svenska grundlagarna och i EU är det väldigt tydligt att man har rätt till privat kommunikation, förklarar han.

– Det är också en del av de grundläggande mänskliga rättigheterna. Så det är liksom i alla tre nivåer man kan tänka sig, är det här väldigt tydligt inte tillåtet.

Hopp om att förslaget stoppas

Trots det breda stödet för Chat Control inom EU, finns det fortfarande hopp om att förslaget kan stoppas.

– Ungern har ordförandeskapet nu, men jag tror fortfarande inte de har en majoritet. Det finns en blockerande minoritet emot, och Polen, som snart tar över, är också emot. Så jag hoppas det finns en möjlighet här, säger Paarup-Petersen.

Paarup-Petersen företräder en växande grupp politiker och experter som ser Chat Control som ett allvarligt hot mot grundläggande medborgerliga rättigheter. Hans kritik belyser den komplexa avvägningen mellan barnskydd och rätten till privat kommunikation.

– Det är en enorm besvikelse att det är i Europa vi gör det här, säger Paarup-Petersen. Han förklarar att processen handlar om att rådets förslag ska gå vidare till förhandlingar med kommissionen och parlamentet.

Centerpartisten jämför de olika institutionernas ståndpunkter och menar att kommissionens ursprungsförslag var extremt långtgående. Enligt honom är rådet fortfarande för långt ute, medan parlamentet har rätt.

Trots oron ser Paarup-Petersen en strimma hopp.

– Man kan fortfarande hoppas att parlamentet vinner den delen också, så att vi inte bryter mot våra mänskliga rättigheter, avslutar han.

Simone Svensson

Reporter