Facebook noscript imageRikskänd bidragsfuskare kandiderar för Centerpartiet
Nyheter
Rikskänd bidragsfuskare kandiderar för Centerpartiet
Tidigare vice ordförande för Rajo kulturförening kandiderar för Centerpartiet i Nynäshamn. Foto: Valmyndigheten/Riks
Tidigare vice ordförande för Rajo kulturförening kandiderar för Centerpartiet i Nynäshamn. Foto: Valmyndigheten/Riks

Förra året avslöjade youtubekanalen Riks att vice ordföranden för den somaliska kulturföreningen Rajo i Nynäshamn fuskat till sig läxhjälpsbidrag för miljonbelopp. Nu kan Bulletin avslöja att han kandiderar till kommunfullmäktige för Centerpartiet i Nynäshamn.
Källa: ”Partiet är desperat och fiskar röster”.

Det var i maj våren 2021 som den ideella kulturföreningen Rajo i Nynäshamn avslöjades för bidragsfusk i youtubekanalen Riks. Det visade sig att företrädare för föreningen hade fuskat sig till statsbidrag i form av läxhjälpsbidrag från Skolverket på över en miljon kronor.

Dåvarande vice ordföranden för Rajo kandiderar nu till kommunfullmäktige för Centerpartiet i Nynäshamns kommun och står på partiets lista på plats nummer nio. Efter valet 2018 styrs Nynäshamns kommun av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i koalition.

Vid en närmare granskning av Rajo visade det sig att föreningen var en så kallad ”pappersförening”. Det vill säga en förening som inte har någon egentlig verksamhet men som finns på pappret för att kunna erhålla bidrag. Den lokala tidningen Nynäshamns Posten publicerade strax efter avslöjandet en hel artikelserie om fallet och konstaterade att föreningen inte beviljats bidragspengar från Nynäshamns kommun.

Rajo kulturförening hade däremot bland annat blivit beviljade läxhjälpsbidrag från Skolverket för lokalhyra trots att föreningen låg i ABF:s redan skattefinansierade lokaler. När avslöjandet uppdagades beslutade ABF att inte längre upplåta lokalen till föreningen, något Nynäshamns Posten även rapporterade om.

Föreningen sade sig syssla med idrottsaktiviteter, men allt visade sig var påhittat och föreningen hade stulit videomaterial från en sportjournalist och lagt upp på sin hemsida för att få det att framstå som att idrottsverksamhet bedrevs.

Blev återbetalningsskyldiga

Avslöjandet ledde till att Skolverket öppnade ett granskningsärende mot föreningen en månad senare, vilket ledde till att föreningen fick ett återbetalningskrav till Skolverket på cirka 600 000 kronor i augusti. Den andra hälften var ännu inte utbetalad och drogs därför tillbaka. Ett par månader senare avregistrerades föreningen, i december 2021.

Så vitt Bulletin kan se är den tidigare ordföranden för Rajo inte dömd för bidragsbrott. Han förekommer inte heller i belastningsregistret.

Bulletin kontaktade Skolverket våren 2022 för att kontrollera om Rajo återbetalat läxhjälpsbidraget, då föreningen hade skrivit i sin verksamhetsberättelse att läxhjälpsbidraget bland annat skulle gå till bistånd i Somalia. En handläggare bekräftade i april 2022 att Rajo kulturförening återbetalat hela kravet.

Bulletins källa uppger vidare att Centerpartiet desperat fiskar röster i kommunen.

Bulletin har sökt centerkandidaten för en kommentar.

Läs även: Sverige – världsmästare i godtrogenhet – har gjort det igen

Isabelle Eriksson

Reporter.
Tips mottages gärna!
isabelle.eriksson@bulletin.nu