Facebook noscript imageRikspolischef Lundh om Sveriges gängkris: ”Allvarlig situation”
Nyheter
Rikspolischef Lundh om Sveriges gängkris: ”Allvarlig situation”
Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Petra Lundh, som tillträdde som rikspolischef förra året, beskriver sitt första år som rikspolischef som både utmanande och framgångsrikt i arbetet mot gängkriminaliteten. Hon pekar på nyrekryteringen som en fortsatt stor utmaning. – Vi har omkring 600 aktiva gängmedlemmar som sitter utomlands och styr brottsligheten i Sverige, säger Petra Lundh till Bulletin.

Lundh har fått hantera en av de mest akuta säkerhetskriserna i landets moderna historia – gängkriminaliteten. Trots den svåra situationen ser hon framsteg i polisens arbete och är positivt överraskad över sitt första år på posten.

– Den första tiden har faktiskt varit jättebra, egentligen mycket bättre än vad jag någonsin kunde föreställa mig, säger Lundh. Jag var ganska tveksam innan jag tackade ja, främst för att jag inte har någon bakgrund i polisen. Men jag har blivit otroligt väl mottagen, säger Lundh till Bulletin.

Trots den positiva starten är Lundh tydlig med allvaret i situationen.

– Vi har en mycket allvarlig situation i Sverige, säger Lundh. Men hon understryker samtidigt att polisen har lyckats flytta fram sina positioner, särskilt i arbetet med att utreda och förebygga skjutningar och sprängningar.

Under Lundhs ledning har polisen lyckats öka uppklaringsgraden av gängrelaterade våldsbrott avsevärt. I Stockholm har uppklaringsgraden för skjutningar och sprängningar ökat från tidigare 20 procent till över 70 procent.

– Det är inte bara det att vi utreder och klarar upp brotten utan vi lyckas ju. Vi ligger så nära miljöerna nu så vi lyckas avvärja både skjutningar och sprängningar i rätt stor utsträckning, säger Lundh.

Stopp för nyrekrytering

Den största utmaningen enligt Lundh är att få stopp på nyrekryteringen till gängen, särskilt bland unga.

– Vi ser ju att vi har så många unga som blir involverade i den här gängkriminaliteten och som tar på sig uppdrag, säger hon.

Hon tillägger:

– Nu har vi till och med barn som är under 15 år. Det är ju inte ovanligt längre att man tar på sig både skjutuppdrag eller att man har handgranater eller vad det nu kan vara för någonting.

Lundh betonar att polisen inte kan lösa detta problem ensamma. Samverkan med socialtjänst, skola och civilsamhället är avgörande för att erbjuda alternativ till kriminaliteten.

En annan utmaning för polisen är de gängledare som styr sin verksamhet från utlandet. För närvarande finns omkring 600 aktiva gängmedlemmar med kopplingar till Sverige som är bosatta utomlands.

– Vi samverkar både med de nordiska länderna, men vi jobbar på det här även via Europol, säger Lundh.

Fler poliser på gatorna

En av Lundhs första stora satsningar som rikspolischef är att öka antalet poliser i yttre tjänst. Målet för 2024 är att få ut cirka 600 nya poliser på gatorna, något hon hoppas ska öka tryggheten och förbättra det förebyggande arbetet.

– Det är viktigt att vi finns närvarande, synliga och tillgängliga för medborgarna, förklarar hon.

Petra Lundh ser att polisen gör framsteg, men hon är tydlig med att arbetet mot gängvåldet är långsiktigt och att många utmaningar återstår.

Simone Svensson

Reporter