Facebook noscript imageRikspolischefen tillsätter utredning i fallet Staaf/Löfving
Nyheter
Rikspolischefen tillsätter utredning i fallet Staaf/Löfving
Löfving och Staaf. Ryktesomgärdade och nu föremål för en utredning. Foto: Janerik Henriksson/TT
Löfving och Staaf. Ryktesomgärdade och nu föremål för en utredning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Det blir en särskild utredning av turerna kring anmälningarna på ställföreträdande rikspolischef. Två gånger har han anmälts av kollegor där brottsoffret är Linda Staaf.

Rikspolischefen Anders Thornberg tillsätter en särskild utredare för att för att göra en fullständig genomlysning av den uppmärksammade härvan kring polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf.

Utredaren Runar Viksten säger till TT att han har fått ett väldigt öppet mandat.

Bakgrunden är de polisanmälningar som gjorts mot Mats Löfving, regionpolischef för Stockholm och ställföreträdande rikspolischef, som i inget fall ens lett till utredning. Brottsoffret är Linda Staaf, underrättelsechef för Noa. Staaf har inte själv gjort en anmälan och uppfattar sig inte som ett brottsoffer. Anmälningar har gjorts av andra polischefer som hon talat med. Åklagaren har också lagt ner anmälan utan att höra brottsoffret.

Utredningen ska redovisa sina slutsatser den 28 april nästa år.

Eventuella brott som upptäcks skall omedelbart anmälas. Viktsten har en bakgrund som domare i Stockholms tingsrätt och ordförande för Försvarsunderrättelsedomstolen. Han har också en bakgrund som överstelöjtnant. På grund av formalia, säkerhetsklassningar och likande förväntas inte utredningen vara i gång före helgerna utan efter.

Justitieministern, Gunnar Strömmer, välkomnar utredningen och menar att den är viktig för allmänhetens förtroende för polisen. Även andra politiker har krävt utredningar och utfrågningar av ärendet. Bland dem finns justitieutskottets ordförande Richard Jomshof och miljöpartiets Bassem Nasr. Justitieutskottet kommer i veckan besluta om de skall kalla rikspolischefen till utskottet för utfrågning.

Nyhetsredaktionen