Facebook noscript imageRiksrevisionen: Alltför få uppehållstillstånd har återkallats
Politik
Riksrevisionen: Alltför få uppehållstillstånd har återkallats
Det saknades styrning av Migrationsverket under förre migrationsminister Morgan Johanssons (S) tid enligt Riksrevisionen. Foto: Jessica Gow/TT
Det saknades styrning av Migrationsverket under förre migrationsminister Morgan Johanssons (S) tid enligt Riksrevisionen. Foto: Jessica Gow/TT
Alltför få uppehållstillstånd har återkallats under tidigare regeringar enligt en ny granskning från Riksrevisionen. Det finns tusentals ärenden där detta inte skett. Trots att de flyttat från Sverige har personer fortsatt fått ut bidrag på totalt flera hundra miljoner kronor.

Arbetet med att återkalla uppehållstillstånd under tidigare regeringar har stora brister, konstaterar Riksrevisionen i en ny granskning.

Bara under 2020 har Riksrevisionen hittat drygt 13 000 fall där det finns starka skäl att utreda om personen lever upp till villkoren för sitt uppehållstillstånd.

När en person med permanent uppehållstillstånd flyttar ut från Sverige ska Migrationsverket återkalla tillståndet. Ändå visar granskningen att cirka 9 000 personer hade kvar sina permanenta uppehållstillstånd fast de hade flyttat från landet.

Pekar ut tidigare regeringar

Dessutom saknade nästan var fjärde person som var här för att studera helt registeruppgifter för studier i Sverige, och var tionde person med arbetstillstånd hade inga registrerade arbetsinkomster, enligt Riksrevisionen.

Både tidigare regeringar och Migrationsverket pekas ut som ansvariga för bristerna.

”Bristerna beror bland annat på att regeringen och Migrationsverket inte har prioriterat detta tillräckligt. Det rimmar dåligt med myndighetens lagreglerade uppdrag”, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Mellan 2013 och 2022 har dåvarande regeringar inte gett Migrationsverket några mål, uppdrag eller rapporteringskrav om återkallelse, enligt Riksrevisionens pressmeddelande.

Migrationsverket har inte heller tagit fram någon samlad process för att initiera, utreda och besluta om ärendena, enligt granskningen.

Sveriges migrationsministrar under de aktuella åren:

• 2013-2014 Tobias Billström (M)
• 2014-2017 Morgan Johansson (S)
• 2017-2019 Heléne Fritzon (S)
• 2019-2021 Morgan Johansson (S)
• 2021-2022 Anders Ygeman (S)
• 2022 Maria Malmer Stenergard (M) (nuvarande migrationsminister)

Bidrag har försvunnit utomlands

En effekt av bristerna är att bidrag har fortsatt att betalas ut trots att personer lämnat Sverige. Det handlar om upp till 430 miljoner kronor mellan 2013-2020.

Utbetalningarna har både gått till personer vars uppehållstillstånd har återkallats och till personer som flyttat från Sverige utan att deras permanenta uppehållstillstånd återkallats.

I rapporten konstaterar Riksrevisionen att nuvarande regering gett Migrationsverket direktiv om att prioritera återvändande.

Man skriver:

Sedan våren 2022 har dock Migrationsverket inlett ett arbete för att utveckla
hanteringen av återkallelser. I regleringsbrevet för 2023 har regeringen också gett
Migrationsverket i uppdrag att prioritera ärenden om återkallelse av uppehållstillstånd.

Riksrevisionen ger en rad förslag på förbättringar. Bland annat att myndigheter som Skatteverket, Försäkringskassan och Pensionsmyndigheten ska ha underrättelseskyldighet mot Migrationsverket.