Facebook noscript imageRingde SOS 318 gånger – döms till skyddstillsyn
Nyheter
Ringde SOS 318 gånger – döms till skyddstillsyn
En man som ringde SOS 318 gånger döms till skyddstillsyn.
Foto: Johan Nilsson/TT
En man som ringde SOS 318 gånger döms till skyddstillsyn. Foto: Johan Nilsson/TT

Mannen åtalades för grovt blåljussabotage, men rätten finner att det inte når upp till den lagstiftningen. Mannen döms i stället av Malmö tingsrätt för 33 fall av falskt alarm och ett fall av olaga hot. Påföljden blir skyddstillsyn.

Malmö tingsrätt finner det bevisat att det mellan 16 september till den 4 november i fjol ringdes 318 samtal till 112 från två olika mobiltelefoner, som ägdes av den 37-årige mannen.

"Ny lagstiftning"

Han åtalades för grovt blåljussabotage, men även om minst 127 av samtalen har lett till någon form av störning för polisen, räddningstjänsten och ambulanssjukvården anser rätten inte att larmen "riskerat att försvåra eller hindra verksamheten på det allvarliga sätt som brottet sabotage mot blåljusverksamhet tar sikte på", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande.

– Det är en ny lagstiftning, så tingsrätten har fått pröva om ringa falska larm täcks in av straffbestämmelsen och kommit fram till att det inte gör det under de förhållande som var i det här målet, säger rådman Niklas Ljunggren till TT.

Ett av larmen som åklagaren har lyft fram som grovt blåljussabotage inträffade den 2 november. Då påstod 37-åringen att en kvinna med bombbälte gick runt i ett köpcentrum i stadsdelen Rosengård och flera polispatruller, hundekipage, bombtekniker och en insatsstyrka kallades ut.

Insatsen var kortvarig

Rätten skriver i sin dom att även om utryckningen krävde stora resurser, var insatsen kortvarig och man riktade snabbt in sig på att leta efter personen som ringt in falsklarmet. Därför bedöms inte heller det som grovt blåljussabotage utan ses som ett falskt larm.

– En av grunderna i vår bedömning var att varje störning får bedömas för sig. Och det är klart att de störningar när det skedde stora utryckningar ligger ju närmare till att nå upp till den här graden av att allvarligt hindra verksamheten, säger Niklas Ljunggren.

Mannen döms även för ett fall av olaga hot sedan han påstått att han kidnappat en polischefs barn och hotat att döda dem. Han har hela tiden nekat till brott.

TEXT: Daniel Kihlström/TT

TT Nyheter