Centrala studiestödsnämnden, CSN, återinför det slopade fribeloppet från och med årsskiftet. Studenter med studiemedel riskerar därmed att bli återbetalningsskyldiga, då många inte har en susning om vad fribeloppet innebär.
Efter en tvåårig period utan fribelopp återinför CSN fribeloppet den första januari. Det innebär att studenter med studiemedel bara får ha inkomster upp till en viss nivå, enligt ett pressmeddelande från CSN.
Den som tjänar över fribeloppet får först sitt studiebidrag och studielån neddraget. Om man fått för mycket utbetalt blir man även återbetalningsskyldig och har en månad på sig att betala tillbaka.
Men kunskapen om vad fribeloppet innebär är bristfällig. En majoritet vet inte exakt vad som CSN räknar som inkomst och en fjärdedel av studenterna vet inte end vad fribeloppet är. Samtidigt arbetar drygt hälften av studenterna parallellt med studierna.
”Det finns en risk att fler får minskat studiemedel eller ännu värre blir betalningsskyldiga. Vi vill naturligtvis inte att de skall hända”, säger Charlotta Hansen vid CSN.
För en genomsnittlig högskole- och universitetsstudent som studerar heltid i 20 veckor ligger maxgränsen för fribeloppet på 93 561 kronor per kalenderår. Lön, a-kassa, inkomster från en lägenhetsförsäljning, sjukpenning, aktieutdelning med mera kvalar samtliga in som inkomst.
CSN kontrollerar i efterhand studenternas inkomster mot Skatteverkets uppgifter. Att ta ut mer studiemedel än vad man är berättigad till är ett bidragsbrott, varnar CSN.