Facebook noscript imageRisken för matbrist stor i Sverige redan till våren
Ekonomi
Risken för matbrist stor i Sverige redan till våren
Risken är stor att det blir tomma hyllor i Sverige på grund av matbrist. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Risken är stor att det blir tomma hyllor i Sverige på grund av matbrist. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Allt högre priser på el och drivmededel kan komma att leda till problem med livsmedelsdistributionen. Maten finns i Sverige, men är ojämnt fördelat över landet. Knäckfrågan är hur den skall kunna transporteras och förädlas vid kriser eller konflikter i Sverige eller dess närområde.

Bristen på solrosolja har börjat kännas av i den svenska livsmedelsindustrin. I helgen meddelade Orkla Confectionery & Snacks, som bland annat saluför varumärkena OLW och Göteborg Kex, att de kommer att tvingas att återgå till palmolja i deras produktion om leveranserna av solrosolja inte kan återupptas.

Hälften av all solrosolja som Sverige importerar kommer nämligen från Ukraina. I övrigt importerar Sverige inte någon annan vara i större mängd från krigszonen. Men hur ser den övergripande situationen ut i landet avseende tillgången till livsmedel vid höjd beredskap?

– Vi hade en bra skörd förra året, så finns ingen akut risk [för matbrist] i Sverige över lag, säger Livsmedelsföretagens näringspolitiske expert Patrik Strömer till Bulletin.

Risk för matbrist

Det är inte där skon klämmer, för de flesta strategiska livsmedel som behövs för att säkra befolkningens mat, eller energibehov som Livsmedelsverket kallar det, finns i Sverige. Det är hur man skall kunna transportera maten till de munnar som skall mättas om en konflikt bryter ut i Sverige eller dess närområde, varnar Livsmedelsverket i rapporten Kost vid höjd beredskap.

Det allt överskuggande orosmolnet för den svenska livsmedelsindustrin är de skenande kostnaderna för både drivmedel och el. Dieselpriset har stigit med 61 procent de senaste 12 månaderna, enligt tanka.se. Elpriserna i södra Sverige har stigit med 70 procent de senaste 24 månaderna, enligt elbörsen Nord Pool.

– Det är en betungande faktor för den svenska livsmedelsindustrin, säger Strömer.

Svenska konsumenter bör därför ta höjd för kraftigt höjda livsmedelspriser. I länder som Storbritannien och Tyskland har de ökande kostnaderna fått ett snabbare genomslag än i Sverige.

– Vad som är säkert är att svenska livsmedel inte kommer att bli billigare under 2022, säger Strömer, som inte kan förutspå någon genomsnittlig procentuell ökning av de svenska livsmedelspriserna under årets gång.

Livsmedelsverket lyfter även stora störningar i elförsörjningen som ett annat problem Sverige bör förebereda sig för, inför en möjlig konflikt. Det kan då bli svårt att producera livsmedel.

Läs även: Ukrainakriget orsakar brist – palmolja tillbaka i svenska chips, kakor

Dorothée Enskog