Situationen i Nordkorea blir allt svårare att följa. Efter coronapandemin har landet isolerat sig ytterligare och det blir allt svårare att nå människor som bor i landet. BBC har lyckats samtala med tre nordkoreaner som berättar om utvecklingen i landet.
Enligt tre nordkoreanska källor till BBC har allt fler förtryckande lagar, hårdare straff och omfattande svält drabbat Nordkorea. Enligt Nordkoreaexperten Benjamin Katzeff Silberstein blir vittnesmålen allt färre:
– Graden av information är mycket, mycket lägre nu, säger han till TT.
Allt fler människorättsorganisationer anklagar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un för att ha ökat förtrycket mot befolkningen i och med coronapandemin.
Regimen införde extrema restriktioner under pandemin.
Samtidigt som Nordkorea blir allt mer isolerat så blir det allt svårare att få information om vad som pågår i landet. Först trodde man att det handlade om ökad isolering i och med coronaspridningen, men det tycks inte vara fallet, säger Katzeff Silberstein.
– Nu har det, verkar det som, blivit något slags förevändning för makthavare inom regimen som vill se ett mer slutet Nordkorea.
Anonyma röster vittnar
Tre anonyma nordkoreaner har talat med BBC och vittnar om nya förtryckande lagar, hårdare straff och matbrist.
– Före covid hade folk en positiv syn på Kim Jong-Un. Nu är nästan alla missnöjda, säger en av källorna till BBC.
Den ökade svälten i landet har möjligen att göra med de alltmer stängda gränserna, som gjort att möjligheten att få över varor och bistånd minskat markant, säger Katzeff Silberstein.
– Korruption är fortfarande en väldigt stor del av det nordkoreanska systemet, men man har gjort det farligare för till exempel gränsvakter att ta emot betalningar för att släppa över varor.
Enligt siffror från FN:s livsmedelsprogram WFP från 2021 var fyra av tio nordkoreaner undernärda.
Läs även: Kokainfynd i Vita huset utreds av Secret Service