Möjligheten att klona sin röst är inte bara något som är intressant för röstskådespelare, utan även för de med röstnedsättningar och cyberkriminella, skriver BBC. Ett datorprogram används för att framställa en syntetisk röst med hjälp av en inspelning av personens röst. Sedan kan man kontrollera vad rösten säger med ett tangentbord.
Tekniken kan nu återskapa rösten nästan exakt, med samma stammande, tempo, tonläge och andning. Den klonade rösten kan även modifieras beroende på vilken känsla som ska förmedlas – rädsla, ilska, ensamhet eller kärlek, skriver BBC.
Artificiella röster
Bonstonbaserade VocaliD grundades av Rupal Patel, professor på Northeastern University. Där skapar hon artificiella röster för patienter som inte kan tala utan assistans, exempelvis patienter som förlorat rösten efter kirurgiska ingrepp eller sjukdom, rapporterar BBC.
Hon säger till BBC att rösten är styrd av artificiell intelligens och kan därför anpassa sig själv efter situationer.
Automatiskt översätta röster
Röstkloning ger även möjlighet till att översätta en skådespelares röst automatiskt, vilket skulle innebära att filmbolag inte behöver anställa skådespelare för att kunna dubba filmer, uppger BBC.
Det kanadensiska företaget Resemble AI kan översätta en klonad engelsk röst till 15 olika språk. BBC skriver att de endast behöver tio minuters inspelning för att generera en kopia av rösten.
Syntetiska röster används av kriminella
Cybersäkrehetsexpert Eddy Bobritsky säger till BBC att det finns en ”stor säkerhetsrisk” med syntetiska röster.
Tidigare kunde man känna igen röster på telefonen och lita på att det var rätt person, det kan man inte längre, uppger BBC. I ett fall rapporterat av Wall Street Journal i 2019, uppgav sig bedragarna att vara personens tyska chef, vilket ledde till att personen förde över dryga 2,2 miljoner kronor till bedragaren.
Läs även : Svenska ”cybersoldater” redo
Läs även: Cyberattacken: Hackare kräver hundratals miljoner kronor