Facebook noscript imageRysare i finska valet – Samlingspartiet kan bli störst
Politik
Rysare i finska valet – Samlingspartiet kan bli störst
Finlands statsminister Sanna Marin på SDP:s valvaka. Foto: Sergei Grits/AP/TT
Finlands statsminister Sanna Marin på SDP:s valvaka. Foto: Sergei Grits/AP/TT

De första valresultaten i Finland visar att valet som väntat blir mycket jämnt. Enligt prognosen ser Samlingspartiet ut att bli största parti och Sannfinländarna ser ut att bli näst största i parti i det finska valet.

De första resultaten visar att valet som väntat blir mycket jämnt. Bara tiondelar skiljer Sanna Marins Socialdemokraterna och liberalkonservativa Samlingspartiet.

– Det är oerhört spännande. De tre största partierna Socialdemokraterna, Samlingspartiet och Sannfinländarna går framåt, de två första något mer. Men det är långt kvar innan slutresultatet står klart, säger professor emeritus Göran Djupsund vid Åbo Akademi, till TT.

Han har sällan sett ett liknande val, och jämför med valet i början av 1970-talet i Finland. När över hälften av rösterna räknats skilde bara tiondelar mellan liberalkonservativa Samlingspartiet och Socialdemokraterna, med nationalistiska Sannfinländarna ytterligare några tiondelar efter.

– Vi kan inte luta oss mot något tidigare val för att spekulera i hur detta kommer att gå, säger Djupsund.

Åsa von Schoultz, professor på universitetet Åbo Akademi, säger i svenska Yles direktsändning att det första valresultatet visar att valet handlat om tre frågor:

– Det här var ett statsministerval, ett val om ekonomin och om traditionell vänster- högerskala.

Detta har gynnat de största partierna på bekostnad av Finlands mindre partier som ser ut att backa på bred front.

– Mindre fokus har legat på de frågor som de mindre partierna har drivit, som till exempel miljöfrågor. Det har varit stort fokus på de tre stora partierna, även om medier försökt lyfta fram de mindre partierna, säger Åsa von Schoultz.

– Men kampen har handlat om vilket parti som skulle bli störst.

– Valkampanjen har fokuserat mycket på vänster–höger-delningen. Här har det varit svårt för oss att bli hörda. Det är klart att det är en besvikelse, säger De grönas partiledare Maria Ohisalo till Yle.

I tv-kanalen påpekar statsvetare Thomas Karv att allt är lika osäkert som inför valet.

– Det är många röster kvar. Vi vet inte i vilka byar och städer där man räknar flest röster. Det kommer att ändras mycket ännu, säger Karv.

I Sverige och många andra länder brukar det viktigaste vara vilket politiskt block som blir störst. Finland har dock en politisk kultur präglad av samförstånd, där det traditionellt är det största partiet som får bilda regering och där det är vanligt med samlingsregeringar som inkluderar partier till både höger och vänster. Vilket parti som blir störst är därför extra viktigt.

TT Nyheter