I en spektakulär helikopterräd slog Säkerhetspolisen till och grep mannen i hans hem utanför Stockholm förra hösten. Nu åtalas den Moskvafödde 60-åringen för att ha ägnat sig åt illegal teknikinhämtning åt Ryssland.
Det var tidigt på morgonen den 22 november förra året som Säkerhetspolisen slog till mot en villa i ett bostadsområde i Stockholmstrakten.
Vid insatsen användes två av Försvarsmaktens Blackhawk-helikoptrar, och grannarna kunde häpet se hur operatörer från nationella insatsstyrkan repellerades ner över huset samtidigt som gatan utanför fylldes av polisens mörka fordon.
Villan omringades, rutor krossades och två personer var gripna innan helikoptrarna åter steg mot skyn. Det hela var över på någon minut.
Par greps
De gripna var en man och hans hustru, båda födda i Ryssland, varav mannen i Moskva. Paret invandrade till Sverige runt millennieskiftet och blev svenska medborgare drygt tio år senare.
Kvinnan försattes på fri fot kort därefter, men mannen har suttit häktad sedan dess, och åtalades på måndagen för flera fall av grov olovlig underrättelseverksamhet.
Enligt misstankarna har brottsligheten riktat sig både mot Sverige och mot USA, och ska ha inletts så tidigt som 2013.
– Syftet med den här verksamheten menar jag handlar om att förse det ryska militärindustriella komplexet med det som det behöver – allt under ledning och styrning av den militära underrättelsetjänsten GRU, säger åklagare Henrik Olin vid en pressträff tillsammans med Daniel Stenling, chef för Säpos kontraspionage, i samband med att åtalet väcks.
Driver företag i Sverige
Mannen har i Sverige drivit företag som ägnat sig åt handel med elektronik och industriell utrustning och konsultverksamhet riktad mot svenska företag verksamma i Ryssland. Men verksamheten har egentligen, menar åklagaren, fungerat som en ”plattform för den den ryska militära underrättelsetjänsten GRU och en del av det ryska statliga systemet för olovlig teknikinförskaffande från väst”.
– Jag påstår att den åtalade har varit en del i ett nätverk, en nod i det här systemet, och att det här är något som grundar sig på Rysslands behov, säger Henrik Olin och fortsätter:
– Ryssland har ett behov av att olovligen anskaffa teknik från väst till sin militär eftersom de inte har den förmågan själva, i alla fall inte fullt ut.
Genom företaget har mannen skaffat information om föremål som ryska staten på grund av exportregler och sanktioner inte kunnat få tag på genom den öppna marknaden. Vidare ska han ha medverkat till att förhandla om och köpa föremålen, samt organisera transport av varor.
Vid förhandling med leverantörer, samt vid genomförande av köp och transporter, har mannen enligt åtalet ”underlåtit att uppge att han företräder den ryska staten/Försvarsmakten” i kontakter med myndigheter och banker. Han har även lämnat falsk eller vilseledande information om mottagare och slutanvändare för produkterna.
Agerandet har enligt åtalet syftat till att anskaffa uppgifter om förhållanden till Ryssland som kan medföra skada både för Sveriges och USA:s säkerhet.
Förnekar brott
Brotten är enligt Olin grova eftersom de varit omfattande och systematiska, pågått under lång tid och där risken för skada för Sveriges respektive USA:s säkerhet varit av ”allvarligt slag”.
Daniel Stenling säger att Ryssland är intresserat av kunskap och produkter från väst för att återuppbygga sin krigsmakt som till stor del har förstörts i Ukraina.
– Man behöver det för att långsiktigt kunna fortsätta kriget mot Ukraina, och man behöver det också i ett längre perspektiv för att kunna projicera en strategisk påverkan mot Europa och därmed också mot Sverige, säger han.
Mannen har hela tiden förnekat brott.