Rysslands första månexpedition på 50 år har slutat i fiasko. Kraschen ska ha inträffat efter en incident i samband med manövrer som skulle förbereda för landningen, enligt ryska rymdmyndigheten Roscosmos.
Kommunikationen med den obemannade Luna 25 försvann på lördagseftermiddagen.
”Farkosten hamnade i en oförutsägbar omloppsbana och upphörde att existera efter en kollision med månens yta”, skriver Roscosmos i ett uttalande på Telegram.
Den obemannade rymdfarkosten hade i uppdrag att under ett år vara kvar på månen och ta prover, analysera jord, samt driva ”långsiktig vetenskaplig forskning”. Den sköts upp från rymdbasen Kosmodrom Vostotjnyj i ryska Fjärran östern natten till fredagen.
Expeditionen var tänkt att bli Rysslands första till månen på nära 50 år. Senaste gången var 1976 och nu är man angelägen om att bygga vidare på det banbrytande månprogrammet från Sovjettiden.
På lördagen rapporterade Roscosmos att det uppstått ett ”onormalt läge” och att det gjorde att det inte gick att sätta rymdfarkosten i rätt bana för att förbereda landningen. Därefter kraschade farkosten mot månens yta. Nu ska specialister närmare försöka utreda de exakta orsakerna till haveriet, uppger Roscosmos.
Enligt planen skulle månlandaren ha landat vid månens sydpol under måndagen. Bland uppdragen fanns att hitta vatten med sikte på ett ryskt mål om en bemannad månbas till 2040.
Efter att Rysslands president Vladimir Putin inledde invasionskriget av Ukraina i fjol meddelade Europeiska rymdorganisationen (ESA) att de avslutar samarbetet med Ryssland kring uppskjutningen av Luna-25 och framtida uppdrag.