Facebook noscript imageRyssland skickar trupper efter erkännande
Nyheter
Ryssland skickar trupper efter erkännande
Putin signerar ett vänskaps- och biståndsavtal med regionernas Kremltrogna ledare. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT
Putin signerar ett vänskaps- och biståndsavtal med regionernas Kremltrogna ledare. Foto: Alexei Nikolsky/AP/TT

Rysslands president Vladimir Putin har förklarat utbrytarregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina som självständiga territorier. Ryska ”fredsbevarande trupper” har redan beordrats in.
– Vi är inte rädda, säger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Dokumenten undertecknades under måndagskvällen. De ryskstödda separatistregionerna Luhansk och Donetsk i östra Ukraina erkänns som självständiga av Ryssland.

I ett tv-sänt tal meddelade Putin beslutet, efter ett cirka en timme långt tal med historiska utläggningar om Ukraina och landets relation till Ryssland och forna Sovjetunionen. Strax därefter signerade ryske presidenten ett vänskaps- och biståndsavtal med regionernas Kremltrogna ledare.

Ukraina: Inte rädda

Vad besluten innebär i praktiken visades snabbt. Rysk militär har redan beordrats inleda en så kallad ”fredsbevarande insats” i de rebellkontrollerade områdena.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att Ryssland begår brott mot Ukrainas självständighet och att Ukrainas gränser är desamma – vad än grannen i öst säger.

– Vi är inte rädda, säger han i ett tv-sänt tal, där han manade befolkningen till lugn.

– Vi är inte skyldiga någonting, och vi kommer inte att ge något till någon.

Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier vid Utrikespolitiska institutet säger till TT sedant beslutet fattats att han ser två vägar framåt:

– Dels att Ryssland skickar in styrkor i rebellområdena för att frysa konflikten, dels att Ryssland använder Donetsk och Luhansk som en grund för att anfalla andra delar av Ukraina.

Fördöms

Rysslands agerande ses som ytterligare ett steg i den upptrappade konflikten mellan Ukraina och Ryssland, där Ryssland under flera månader samlat soldater och utrustning i närheten av gränsen mot Ukraina. Experter och andra världsledare har varnat för att situationen riskerar att leda till ett fullskaligt krig, och västvärldens ledare har unisont fördömt det ryska agerandet under natten.

EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel utlovade i ett gemensamt uttalande sanktioner mot ”de inblandade parterna i den här olagliga handlingen”. Även USA utlovar sanktioner mot både utbrytarområdena och Ryssland. Ett ”uppenbart brott mot Ukrainas suveränitet och integritet”, säger Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Därefter samlades flera av världens ledare i ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd under natten, begärt av Frankrikes president Emmanuel Macron som uppmanade till ”samordnade europeiska sanktioner” mot Ryssland.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att Rysslands agerande är ”ett brott mot Ukrainas territoriella integritet och suveränitet, och oförenligt med principerna i FN:s stadgar”.

Lågintensivt i åtta år

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har under tisdagsmorgonen meddelat att han fortfarande är öppen för det sedan tidigare planerade mötet med sin amerikanske motsvarighet Antony Blinken senare i veckan. Under dagen träffar Blinken Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba i Washington.

Situationen i utbrytarregionerna är komplex. I nästan åtta år har konflikten, oftast lågintensivt, pågått i utbrytarregionerna.

I dag kontrollerar de ryskstödda separatisterna ungefär en tredjedel av det område som man förklarat självständigt. Resten av området kontrolleras av den ukrainska armén.

Läs även: Skarpa reaktioner mot Putins besked

TT Nyheter

fakta

Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön