Facebook noscript imageRyssland sprider desinformation om korankrisen på arabiska
Utrikes
Ryssland sprider desinformation om korankrisen på arabiska
Rysslands president Vladimir Putin under ett besök i en moské i den ryska delrepubliken Dagestan i slutet av juni. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml/AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin under ett besök i en moské i den ryska delrepubliken Dagestan i slutet av juni. Foto: Gavriil Grigorov/Sputnik/Kreml/AP/TT

Flera ryska statskontrollerade medier har spridit arabiskspråkig desinformation om Sverige i samband med korankrisen. Enligt experter handlar det om att ge en positiv bild av Ryssland i arabisktalande länder.

För närvarande sprids desinformation om Sverige i kölvattnet av de koranbränningar som ägt rum i landet den senaste tiden.

Myndigheten för psykologiskt försvar har noterat över en miljon publiceringar på olika
plattformar som innehållit desinformation om Sverige. Budskapet som sprids är bland annat att Sverige är islamfientligt.

Ryssland väljer alltså att utnyttja läget till sin fördel. Budskapet har återupprepats i ryska statskontrollerade media, inklusive på arabiska, skriver TT.

– När man gör detta på arabiska vill man rimligtvis rikta sig till befolkningen i de arabisktalande länderna och ge en positiv bild av Rysslands inställning till islam och muslimer, säger Mikael Östlund, kommunikationschef på MPF.

Detta går hand i hand med de kritiska uttalandena som gjorts från Kreml rörande koranbränningarna.

Visa sig solidarisk

Enligt Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI), har statsmedierna i Ryssland börjat jobba in dessa budskap efter Putins uttalande mot koranbränningarna tidigare i juni.

– Det brukar vara en indikation för statsmedierna att börja jobba, säger han.

Syftet med att rida på en desinformationsvåg om Sverige handlar om att visa sig solidariska med den muslimska världen, förklarar Kragh.

– Ryssland har länge solidariserat sig med auktoritära politiska styren som liknar det ryska, inte minst i Mellanöstern, säger Martin Kragh och lyfter fram Iran som ett tydligt exempel.

– Om Kreml ser det här som en möjlighet att påverka Sveriges närmande till Nato så är det också ett plus, säger Kragh.

Läs även: Migrationsverket omprövar Salwan Momikas uppehållstillstånd

Gabriella Mait

Statsvetare med inriktning på krishantering och säkerhet. Insatt i Mellanösternpolitik och svensk samt spansk utrikespolitik. Tips mottages via gabriella@bulletin.nu.