Facebook noscript imageRyssland: Sverige legitimt mål
Nato
Ryssland: Sverige legitimt mål
Ryska ambassaden menar att Sverige kan bli ett legitimt mål. Foto: Anders Wiklund/ TT
Ryska ambassaden menar att Sverige kan bli ett legitimt mål. Foto: Anders Wiklund/ TT

Ryska ambassaden menar i en text på sin hemsida att Sverige förlorat sin självständighet och är på väg att bli en amerikansk koloni. I händelse av krig med Nato skulle Sverige vara ett legitimt mål för Ryssland.

Expressen rapporterar att den ryska ambassaden på sin hemsida skriver att Sverige i händelse av Natoanslutning är ett legitimt mål om det blir krig mellan Ryssland och Nato. Ambassaden hävdar också att Sverige kommer att bli en lydstat och en amerikansk koloni.

I en text på hemsidan med rubriken ”Ett svenskt steg mot avgrunden” presenteras detta. Texten anges vara skriven av Rysslands ambassadör Viktor Tatarinsev.

Texten menar att Sverige luras in i Nato. Ambassaden skriver bland annat:

”Om någon fortfarande tror att detta på något sätt kommer att förbättra Europas säkerhet, kan ni vara säkra på att de nya medlemmarna i det fientliga blocket blir ett legitimt mål för Rysslands vedergällningsåtgärder, inklusive de militära.”

Gunilla Herolf är associerad senior forskare på Utrikespolitiska instutiet och säger till Expressen att det är ovanligt grov retorik från rysk sida.

– Att Ryssland skulle påstå att det inte är legitimt för Sverige att gå in i Nato är mer än märkligt. Att det skulle göra Sverige till ett legitimt mål skulle jag säga är hårresande.

Hon menar att målet är att skrämmas

Ryssland skriver också i texten:

”Man bör inte utesluta att Natos önskan att kämpa mot Ryssland ’till den siste ukrainaren’ kommer att leda till en situation där det helt enkelt inte kommer att finnas några ukrainare kvar att slåss mot.”

I texten hävdas att det svenska folket har indoktrinerats, berövats sin utrikespolitiska självständighet och att Sverige håller på att förvandlas till en lydstat, en amerikansk koloni.

– Den svenska hållningen till Ryssland har baserats på ryskt agerande och ingen som helst indoktrinering från svenskt politiskt håll. Att Sverige berövats sin utrikespolitiska suveränitet är rent nonsens, säger Herolf.

Expressen: Varför publicerar Rysslands ambassad den här texten nu?

– Kanske är det så att de tror att problemen med att komma in i Nato kan få en och annan svensk att börja omvärdera Natomedlemskapet. Det är ett påverkansförsök helt enkelt, säger Gunilla Herolf.

Länken till texten på Rysslands ambassads hemsida är död just nu.

Nyhetsredaktionen