Facebook noscript imageRysslandexpert: ”Ryska soldaterna har börjat tappa hoppet”
Ukrainakriget
Rysslandexpert: ”Ryska soldaterna har börjat tappa hoppet”
Tomas Sneigon intervjuas om krigets utveckling. Foto: Lunds universitet / Gavriil Grigorov/AP/TT
Tomas Sneigon intervjuas om krigets utveckling. Foto: Lunds universitet / Gavriil Grigorov/AP/TT

Kriget i Ukraina har pågått i snart tio månader och har resulterat i massförstörelse i stora delar av Ukraina. Miljontals människor har tvingats fly och tiotusentals har betalat med sitt liv. Bulletin har intervjuat Tomas Sneigon, historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet för att få klarhet i krigets nuvarande utveckling.

Kriget i Ukraina har pågått i snart tio månader. Tio månader av krig där mer än 40 000 ukrainska civila har dödats, utöver de cirka 100 000 ukrainska soldaterna som tvingats betala med sina liv. Runt 6,8 miljoner ukrainare har lämnat landet, samtidigt som cirka 6,6 miljoner är internflyktingar. De ekonomiska kostnaderna för skadegörelserna ligger närmare en biljon kronor.

Bulletin har intervjuat Tomas Sneigon, historiker och docent i Europastudier vid Lunds universitet, som länge forskat om Sovjetunionen samt Rysslands försvars- och säkerhetspolitik. Han menar att kriget är inne i en lugnare fas just nu:

– Det är inga viktiga eller banbrytande nyheter rörande Ukrainakriget. Infrastrukturterrorismen som Ryssland håller på med är intensiv och kommer att fortsätta vara det. Putin är helt naken med sin krigföring, han försöker inte ens dölja sin brutalitet.

Sneigon förklarar att det är en svår vinter som väntar för soldaterna. Det blir en svårare terräng och tuffare klimat att föra krig i. Därför tror han att man kan vänta sig en mindre nertrappning. Krigföringen kommer därmed inte att vara lika intensiv som den tidigare varit.

– Jag tror att vi väntar oss en långsammare utveckling under vinter, till skillnad från hur det varit under sommaren och hösten. Även om det avstannar kommer Putins nervositet bara att fortsätta öka, tiden är inte på hans sida, säger Sneigon.

Förhandlingsbordet

Även om kriget gått in i en lugnare period, och förväntas fortsätta ligga på samma nivå inom den närmaste tiden, menar Sneigon att Ryssland kommer att fortsätta med sina attacker mot energiinfrastruktur, villket lär drabba den ukrainska befolkningen hårt. Han menar dessutom att det möjligen är detta som kan få Ukraina att förhandla med Ryssland, för den egna befolkningens skull.

Kanske väljer man därför att stabilisera läget för att öka möjligheterna att skapa bättre förutsättningar vid förhandlingsbordet.

– Ukraina kan överväga förhandling med Ryssland om det fortsätter med sin infrastrukturterrorism som drabbar ukrainare hårt, men samtidigt finns det även annat som talar emot detta. Ryssland har ingen tillförlitlig förhandlare eller partner som Ukraina kan tänkas samtala med.

Den ukrainska ledningen har dock alltid varit tydlig med att de inte tänker förhandla med Ryssland. Beslutet har främst motiverats av den ryska brutaliteten, men även avsaknad av någon typ av tillit för att den andra parten ska hålla sina löften.
En annan bidragande faktor är att Ryssland ses som allt svagare i kriget samtidigt som Ukraina ser ut att avancera, långsamt, men framgångsrikt. Ryssland och Putin anses vara försvagade, och det märker Ukraina av.

– Det finns signaler att de ryska trupperna börjar tappa hoppet, till och med på Krim. Det är något som de ukrainska soldaterna kommer att utnyttja och öka trycket mot halvön, för att återta Krim är en avgörande del.

Förutom att stridsmoralen är låg bland de ryska soldaterna är det även tydligt att det inte heller går vägen för den ryska presidenten på hemmaplan. Det är något som Sneigon anmärkt som en möjlig instabilitet inom Ryssland, vilket dessutom kan påverka krigets utveckling.

– Jag har alltid sagt att Ukrainakriget snarare är ett uttryck för Putins svaghet än styrka. Jag tror att inrikespolitiska faktorer och svaghet inrikes påverkar beslutsfattande, inrikesbaserad rädsla. Trots att det inte syns i ryska samhället ännu, då regimen fortfarande verkar stabiliserad så finns en viss instabilitet som påverkar beslutsfattande och kriget.

Framtid

Snart närmar sig den ortodoxa julen, den 7 januari. Ofta under viktiga högtider vid krigssituationer kan man vanligtvis vänta sig ett eld upphör eller försök till samförstånd, men det gäller inte detta krig, menar Sneigon.

– Det kommer inte att bli en lugn jul för ukrainarna. Vapenvila, eller till och med förhandlingar, är inget att vänta inför julen, säger Sneigon och fortsätter:

– Ortodoxa kyrkan i Ryssland har en viktig roll i kriget och de har inte visat något som helst motstånd, tvärtom stöttar de Putin. Ortodoxa kyrkan är en viktig faktor i den putinistiska propagandan.

Enligt Sneigon ser kriget ut att fortsätta i samma takt som den gör nu, möjligen högre när vintern släpper. Det är svårt att se en lösning i sikte och det gör det desto svårare att spekulera i när kriget kan nå ett efterlängtat slut.

Däremot ser Sneigon en försvagad Putin och ett starkt Ukraina. Tiden är inte på Rysslands sida, utan på ukrainarnas, och ju längre tid det går, desto sämre är det för Putin. Ryssland ökar brutaliteten i sin krigföring, men det håller inte:

– Det är en ny brutalitet från Ryssland som visar att det aldrig handlade om avnazifiering eller liknande. Alla korten är på bordet och Ryssland för en brutal krigföring, med avsaknad av empati, detta kommer inte att räcka på lång sikt, avslutar Sneigon.

Läs även: Här tar gängkriminella semester – ”vill ha lugn och ro”

Gabriella Mait

Reporter