Regeringsunderlaget och Miljöpartiet ökar i årets första opinionsundersökning. Jakob Ahlbom på Stockholms universitet tror väljarna börjat lita på regeringspartiernas kompetens.
Ekot presenterade under fredagsmorgonen en ny opinionsundersökning av Indikator Opinion. Under förra året hade framförallt regeringspartierna KD-L-M det tufft i opinionsmätningarna. Den nya mätningen kan vara ett trendbrott.
Socialdemokraterna ligger fortfarande på starka siffror, 37 procent. Sverigedemokraterna får också höga siffror, 23 procent. Moderaterna ökar också jämfört med tidigare mätningar av Ekot till 17,5 procent. Jakob Ahlbom är statsvetare med fokus på allmän opinion på Stockholms universitet och han säger att det är vanligt att regeringspartier går dåligt i början av sin mandatperiod för att sedan öka.
– Jag tror det handlade om regeringsduglighet i början av mandatperioden, alltså att väljarna tvivlade lite på regeringspartiernas kompetens, säger han.
Flera som ligger dåligt till inför valet
Liberalerna och Kristdemokraterna ligger sämst till på 2,7 respektive 2,6 procent. Båda regeringspartierna följs tätt därefter av sitt gamla samarbetsparti Centerpartiet som landar på 3,4 procent.
– Vi har även tidigare sett att små partier minskar i opinionen och ligger kraftigt under spärren för att sedan med hjälp av strategiska röster komma över riksdagsspärren vid själva valet. Det jag tror kan bli svårt är om det är flera partier i samma block som ligger dåligt till inför valet. Framför allt om de hamnar kring 2 procent eller under det, säger Jakob Ahlbom.
Vänsterpartiet hamnar på 7,2 procent vilket är fortsatt nära sitt valresultat från 2022. Miljöpartiet hamnar också nära sitt valresultat men ökar ändå jämfört med tidigare opinionsundersökningar. Jakob Ahlbom tror KU-anmälningar av klimatminister Romina Pourmokhtari (L) och sänkt reduktionsplikt kan vara faktorer som hjälpt Miljöpartiet i den senaste mätningen.
– Vi hade också nyligen klimatmötet i Dubai, samt den uppmärksamhet Miljöpartiet fick under språkrörsvalet. Så det kan också vara en viss Daniel Helldén-effekt, säger Jakob Ahlbom.